En syrlig älskling som är god i paj, curd och saft. Vi pratar såklart om svensk rabarber som nu är i säsong.
Rabarber har lågt kolesterol och natriuminnehåll och huserar bra saker som vitamin C och K, kalcium, kalium och fibrer. Men visste du att den utomlands ibland kallas paj-planta? Kanske inte så svårt att förstå om man någon gång satt tänderna i en riktigt varm och god rabarberpaj. Faktum är att om du söker på ordet på Google får du 190 000 träffar.
När man dyker ner bland stjälkar och blad finns det en hel del kul fakta. Till exempel är rabarber i huvudsak en grönsak, även om vi oftast använder den i bakning. Det är bara i USA som man 1947 slog fast att den är en frukt.
Lite kul fakta om rabarber
- På 1500-talet växte rabarbern i Kina och användes för medicinska ändamål.
- Även i Sverige var medicinalrabarbern tidigt känd och att den var dyr står att läsa i en läkebok från 1533; ”de rika kan skaffa rabarber på apoteken mot gulsot”.
- På 1700-talet åts stjälkarna råa som vårprimörer till kött, men det var först på 1800-talet som den började odlas i svenska trädgårdar.
- Den är en perenn vilket innebär att den är en flerårig planta som övervintrar.
- Den trivs bäst i ett kallt och fuktigt klimat och över hela Sverige.
- Det finns omkring 50 sorter.
- Nu finns en ny god E-planta som heter Barbro.
- De vanligaste sorterna i Sverige är Viktoria, Elmbitz och Marshalls Early Red.
- Den syrliga smaken kommer från äppelsyra som är vanligt förekommande i växter.
- Eftersom rabarbern är så syrlig började den först ätas på allvar när sockret blev billigare.
- Ju rödare stjälk, desto sötare.
- Under världskrigen åt man rabarber för att undvika c-vitaminbrist.
- 100 gram rabarber innehåller 18 kcal, 90 milligram C-vitamin och 8 milligram järn.
Tips: Om du skalar och skivar din rabarber kan du ha lite i frysen och äta både rabarberpaj och rabarbersmoothie året runt.