Pensé

"Penséer klarar temperaturer på ner till ca -5°C"

–Efter en lång och mörk vinter är det dags att låta penseérna lysa upp med sina många olika glada färger. Låt den lila, orange, vita eller kanske blå blomman pryda förstukvisten, balkongen eller veranda. Penseén är lättskött och tål minst fem minusgrader. Eventuellt kan du ta in dem om det blir väldigt kallt någon natt. Det ska helst inte bli kallare än ett par minus om man har dem utomhus. Tänk också på att det är skillnad på kallhus- och varmhusdrivna växter. De som växt i ett uppvärmt växthus behöver avhärdas vid utplantering. Plantera penseérna i en bra och näringsrik jord och vattna vid plantering. Sen är det utomhustemperaturen som avgör hur snabbt jorden torkar upp. Man ser på bladen när de hänger och är slappa att det behövs vatten. På våren när det är kallt behöver man inte vattna så ofta. Om du sedan plockar bort vissna blommor så kommer nya långt in på försommaren. Vattna oftare när det blir varmare ute.

 

Användning: Penséer används som en av de första vårblommorna i rabatter, balkonglådor och krukor. Den passar i alla typer av samplanteringar och är mycket bra som kantväxt.

 

Egenskaper: Penséer klarar temperaturer på ner till ca -5°C. De kan sloka något om det är kallt, men reser sig snabbt igen när temperaturen stiger. En av vårens första utplanteringsväxter som klarar av lätt frost. Blommorna finns i en mängd olika färger och storlekar.

Placering: Kan placeras i de flesta lägen, från sol till halvskugga, men den trivs inte i torka. Vid risk för torka vattnas plantan. Putsa bort vissna blommor så förlängs blomningen.

Svensk säsong: Blommar från mars till juni.

Plus för svenskodlat:

 

Läs mer hos Blomsterfrämjandet