Basilika

"Var rädd om din basilika så den inte fryser"

Historia och egenskaper
Redan de gamla grekerna älskade färsk basilika. De kallade den också basilikon som betyder kunglig. Anledningen sägs vara att det växte upp basilika runt Jesu grav efter uppståndelsen. I Indien används basilikan i religiösa ritualer då den anses vara helig. Numera odlas ett flertal basilikavarianter i Sverige som thaibasilika, limemasilika och kanelbasilika. Den ”vanliga” basilikan, Basilica genovese, har stora, djupt gröna, välvda och blanka blad.

Grekisk basilika

grekisk-basilika

Användning
Klassisk basilika är friskt pepprig med en kryddig ton av nejlika. Basilikan är stommen i den italienska röran pesto. Där mortlas eller mixas den med olivolja, vitlök, parmesanost och pinjenötter. Fransmännen har sin pistou. Basilikan är även en av huvudingredienserna i salladen Caprese ihop med tomater och mozzarella. Använd gärna basilikan i grytor och såser. Hacka den grovt och rör ned den strax innan maten är klar, så behålls smakerna. Basilikans stjälkar är grova men fint krispiga med fin och god smak. Hacka dem gärna fint och använd i röror och kalla såser.

Det finns många olika sorters basilika

Basilika, Ocimum basilicum ‘Green Sensation’
Planteras på varmt och soligt läge, gärna i kruka inomhus. Basilika passar till fisk, fågel, kött, såser, grönsaker, sallader och marinader. Tomat och basilika passar bra ihop. Djupfrys bladen för att ha till vintern.

Citronbasilika, Ocimum africanum
Ett måste i det thailändska/österländska köket. Kraftig smak av citron, något pepprig. Underbart god till fisk och skaldjur och finhackad i kalla såser, i bakverk och desserter, i allt där citron passar. Presenttips: Några kvistar i en flaska olja.

Grekisk Basilika, Ocimum basilicum ‘Greek Columnar’
Planteras i varmt och soligt läge inne eller ute. Bollformad planta. Mild basilikasmak. Perfekt till pesto.

Krimbasilika, Ocimum basilicum ‘Tauris’
The king of basilika. Upprättväxande rödstjälkig basilika. Stark typisk basilikasmak.

Limebasilika, Ocimum basilicum africanum ’Lime’
Ovanlig, kulinarisk basilika med små, ljusa blad och vita blommor och med frisk, lite kryddig, stark limesmak. Använd till allt där lime passar. Hackade blad har starkast smak. Vintertid i varm soppa, sommartid i kalla drinkar. Till jordgubbar med limesaft och honung!

Rödbladig basilika, Ocimum basilicum var. purpurascens
Kraftig, pepprig smak. Smaksätt och färga snaps och vit vinäger – ängladroppar! Strö på sallad. Mixa med mynta och persilja – du vill tala italienska! Även färgen gör fisken och grönsakerna godare. En fin krukväxt, en uppstickare.

Småbladig basilika även kallad klotbasilika, Ocimum minimum
Den allra godaste av basilikor? Bladen är otroligt aromatiska. Växer tätt, klotrunt, fin i kruka. Tål att toppas oavbrutet. Festen blir lyckad med blad på både kött, fisk och grönsaker från grillen och med kalla såser och tomatsallad.

Thailändsk basilika, Ocimum basilicum, olika sorter
Mycket vanlig i asiatisk mat. Doftar och smakar lakrits. Till rätter med kokosmjölk och lime, till asiatisk nudelsoppa, grillade räkor och i räksallad. Vill du förändra vardagsmaten så blanda thaibasilika i köttfärsen och frikadellerna.

Skötsel och förvaring
Basilikan är känslig för kyla och mår bäst i rumstemperatur och på en ljus plats. Vid temperaturer under +12 grader får bladen köldskador och tappar smak. Så var rädd om din basilika när du bär hem den från butiken.

I rabatten: Basilika avskyr blåst och kyla därför passar den bäst i soliga lägen eller i växthuset. Ge basilikan växtnäring någon gång i månaden så håller den sig fin hela säsongen under förutsättning att man knipsar av bladen på rätt sätt. Basilikan är en ettårig växt som går bra att så på våren eller köpa krukodlad.