Tulpan

"Om du vill att tulpanerna ska stå raka i vasen ger du stjälkarna stöd de första timmarna"

Många förknippar tulpaner med blommande fält i Holland, men av alla de tulpaner som säljs i buketter i Sverige är faktiskt de allra flesta odlade i Sverige. I Sverige finns ett dussin tulpanodlare som alla odlar enligt svenskt sigills kvalitetsregler vilket innebär en ansvarsfull och kvalitetssäkrad produktion. Det pågår drivning från Malmö i söder till Sundsvall i norr så tillgången på närproducerade tulpaner är god. Totalt odlas över 160 miljoner tulpaner i Sverige i år!
För att få en tulpan av hög kvalitet som håller sig fin länge arbetar drivarna med lite större lökar. Svenska tulpaner är klimatsmarta, mycket energi är lagrad i löken från Holland och i Sverige drivs de i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle. Tulpaner har ett stort behov av kyla och Sverige har därför bra förutsättningar tack vare vårt klimat.
Svenskodlade tulpaner är oftast märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Det stora utbudet av tulpaner gör att det finns mängder av möjligheter att skapa vackra och personliga tulpanbuketter. Låt charmen med säsongens variationer istället dominera och välj den färg på tulpanerna som passar just dagens stämning.

Tulpaner är de enda snittblommor som fortsätter växa sedan de snittats och satts in i vas. Det är härligt att betrakta tulpanernas utveckling, från knoppiga till blommande.  Tulpanerna är också oerhört vackra medan de vissnar, så var inte för snabb med att slänga tulpanbuketten!

Tips för att lyckas med tulpaner!
Tulpaner är lätta att lyckas med och en tulpanbukett håller sig ca 1 vecka. Placeras de på en sval plats kan de hålla längre. För bästa hållbarhet skärs ca 1 cm av stjälkarna av med en vass kniv. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten. Placera tulpanerna i en vas och fyll på med friskt och svalt vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men helst inte i direkt solljus.
Om du har möjlighet kan du ställa tulpanbuketten svalt under natten, tex i ett uterum, så håller den längre.

Värt att tänka på är att tulpaner dricker mycket vatten. Tänk också på att inte placera tulpanerna nära färsk frukt. Tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

Svensk säsong: Det finns svenska tulpaner från oktober till april, med huvudsäsong från mitten av december till mitten av april. Svenskodlade tulpaner finns i en mängd sorter och de mest skiftande färger och former.

Plus för svenskodlat: Korta transporter ger dig nyplockade, fräscha tulpaner och är bra för miljö och klimat! Tulpaner odlas över en stor del av landet och säljs i hög grad regionalt.

Läs mer hos Blomsterfrämjandet.