Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko, där den kallas “Flores de la Noche Buena”, den heliga nattens blommor. Enligt den aztekiska mytologin fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta. Hennes blod droppade ner på julstjärnans blad och färgade dem röda. Rött var aztekernas heliga färg och julstjärnan symboliserade för dem renhet, ansågs helig och var knuten till flera tabun.
Julstjärnans dag 12/12
En stjärna och dess ambassadör – historien bakom
Julstjärnans dag är en dag som hedrar Joel Roberts Poinsett. Joel var den första amerikanska ambassadören i Mexiko och tillika en mycket stor växtentusiast. År 1828 upptäckte han julstjärnor som växte vilda i Mexiko. Han blev så fascinerad av denna växts skönhet att han för 200 år sedan importerade den till USA och gav den sitt namn. På flera språk heter julstjärna Poinsettia. Snart speds julstjärnan med de framträdande röda högbladen i hela landet. Joel Roberts Poinsett dog den 12 december 1851. Den amerikanska kongressen introducerade därefter 1852 ”poinsettiadagen” till diplomatens ära, och den har firats till hans minne den 12 december varje år sedan dess. Även i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder firas dagen. Att traditionen levt vidare beror säkert både på att julstjärnor är en viktig del av julens traditioner samt att de även är en viktig kultur för många odlare under vinterhalvåret.
En lite rolig parentes är att man i USA även firar ”Gingerbread House Day” den 12 december. Julstjärnor och pepparkakshus passar fint tillsammans!
Den 12 december firas Julstjärnans Dag runt om i hela Europa. Det är en dag då vi ägnar julens populära stjärna extra uppmärksamhet; en dag att ge bort en julstjärna till den vi håller kär. Det är också en fin present att ge till sig själv, en stjärna som lyser och piggar upp i vintermörkret. Det finns julstjärnor i många olika färger och former, så alla hittar en favorit att njuta av.
Dekorera med julstjärnan
Som snittblomma
Att använda julstjärnan som snittblomma fungerar utmärkt. Den har lång hållbarhet och går utmärkt att kombinera med andra blommor och växter. Den vanligaste färgen på julstjärnor i Sverige är olika nyanser av rött tätt följt av krämvita toner. Men det finns också ett begränsat utbud av udda roliga färger som till exempel kanel, gammelrosa, aprikos och tvåfärgade sorter. De lite ovanligare färgerna är extra roliga att använda till vackra buketter. Blanda gärna julstjärnor med andra blommor och bladgrönt för ett mer spännande resultat.
När du vill använda julstjärnan som snitt gör så här: Skär av kvistar från julstjärnan. Doppa sedan snittytan i 60 grader varmt vatten ett par sekunder och därefter i kallt vatten. Det stoppar mjölksaften och hindrar den från att sippra ut.
Bordsdekoration
Under advent finns många tillfällen att träffas runt måltider, allt ifrån glöggmingel med lussekatter till julbord och grötfrukostar. För att ge festbordet ett extra lyft har Anna lekt med höjden. Ett fat på ben har fyllts med vattenmättad stickmassa (oasis). Därefter har hon stuckit in murgröna, röda julstjärnor, kottar och annat juligt i stickmassan. Skapa ett liknande arrangemang och ställ det mitt på matbordet, på sidebordet eller där du tycker att det passar in. Tack vare höjden svävar arrangemanget över bordet och skapar ett vackert blickfång.
I taket
En absolut snackis blir en blomsterfylld takkrona. Anna har fyll utrymmet under ljuskronan med fuktad stickmassa (oasis) och sedan stuckit in röda julstjärnor i massan. Mot det vita taket blir effekten slående och någon mer dekoration behövs inte.
Krans
Skapa en vacker krans av julstjärnor. Julstjärnor tycker inte om kyla och drag så det är inget för ytterdörren eller utomhus, men på en dörr inne i rummet passar en krans av julstjärnor perfekt. Köp en färdig kransform och fyll den med fuktad stickmassa. Fyll sedan kransen med snittade julstjärnor och häng den på en dörr, en vägg eller kanske på en spegel.
Ett annorlunda och nytt sätt att exponera julstjärnan är nersänkt i vatten! Ta en rejäl glasbehållare och lägg en blomsterfakir i botten. En blomsterfakir är en metallform med tyngd (så att ligger kvar på botten) och med taggar på ovansidan där stjälkar kan fästas. Blomsterfakirer användes mycket förr och kan hittas på loppisar alternativt köpas i välsorterade blomsteraffärer. Fäst en eller flera julstjärnor i fakiren och fyll sedan glasbehållaren med vatten. När julstjärnan försvinner ner under vattenytanfår den ett magiskt, nästan silvrigt utseende och bladnerverna framhävs.
Under en glasskiva
Ett bord, en glasskiva och några klossar är grunden för den här tjusiga dukningen. Klossarna skapar ett utrymme mellan bordet och glasskivan där julstjärnorna placeras. Anna har själv recyklat sin dotters byggklossar och målat dem svarta. Bordet har dekorerats med snittade julstjärnor och andra vackra vinterattiraljer. För bättre hållbarhet har stjälkarna på julstjärnorna limmats med floristlim. Välj färger som du tycker om och hitta matchande pynt.
Dekorera paket
Julens snyggaste paket fås genom att fästa en blomma på paketet. Behandla en kvist precis som om du skulle göra en bukett och avsluta eventuellt med lite floristlim på stjälken för bättre hållbarhet. Fäst därefter julstjärnan på paketet och du har ett personligt och vackert paket.
Rotsystemet
Julstjärnor i kruka är en klassiker och vackra terrakottakrukor eller stilrena ytterkrukor är aldrig fel. Den som vill göra något extra kan lyfta plantan ur sin plastkruka. Genom att lyfta ut stjärnan ur krukan fås en häftig kontrast mellan blomma och det lite ruffa rotsystemet. Placerad i en glaskruka får betraktaren njuta av kontrasten mellan jord och växt.
Tips
Har du katt eller hund och är rädd att de ska äta upp dina juldekorationer är kransen, ljuskronan, vattenexponering och bordsdekorationen under glas att rekommendera, där kommer våra fyrbenta vänner inte åt att äta!
Skötsel
För höga temperaturer kan göra att växten tappar bladen också för kalla förhållanden, under 15°C, orsakar bladfall. Kyla och drag ska undvikas helt. Jorden ska hållas lätt fuktig med ljummet vatten, kallt vatten bör undvikas helt. Vid bevattning ska jorden vattnas igenom ordentligt och torka upp lätt där emellan, men jorden får aldrig torka ut helt. Tillförsel av näring är inte nödvändigt. Om växten sparas efter säsong kan en svag dos växtnäring tillföras vid varje vattning. Julstjärnan kan angripas av av flera olika skadedjur, men den vanligaste är mjöllöss (vita flygare).
Julstjärnor som snittblommor håller ca 2 veckor. I kruka håller julstjärnan längre. Se gärna Blomsterfrämjandets film som visar hur du ska göra för att lyckas med julstjärnor.
Användning: Som enskild krukväxt, i bordsdekorationer och i arrangemang tillsammans med andra växter. Julstjärna är dessutom en utmärkt och effektfull snittblomma. Julstjärnor gillar inte kyla – se till att de är väl inslagna om de ska med ut när det är kallt. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna.
Sortiment: Höststjärna “Princettia” finns i varierande rosa nyanser, ibland med ljusa kanter, och förekommer även i vitt. Av julstjärna odlas många sorter i nyanser av vitt, rött och rosa, samt sorter med effektfulla fläckar på högbladen (blommorna är de små gula i mitten). Även formen på högbladen varierar mellan sorterna, en del är till exempel krusiga.
Plus för svenskodlat:
- Närodlat! Julstjärnor är känsliga för långa transporter.
- Hantverksmässig odling där trädgårdsmästaren ser varje planta.
Läs mer hos Blomsterfrämjandet