Purjolök

"Godaste soppan gör du med massor av purjo, lite potatis, buljong och några skedar crème fraiche"

Purjolöken kommer ursprungligen från Medelhavsområdet där den använts i årtusenden främst som soppgrönsak. Under Medeltiden odlades den mycket i Frankrike och i dag är den utbredd över hela Europa. Från Frankrike kommer den klassiska potatis- och purkolökssoppan Créme vischyssoise men purjon har min sin fylliga och mjälla löksmak många användningsområden.

Skär den i tunna ringar, särskilt de gröna bladen behöver skivas mycket tunt för att vara lätta att tugga.

Skölj purjon mycket noga genom att snitta den på längden, fläka upp bladen och skölja under kallt vatten så att all jord/sand sköljs bort. Spar gärna sköljd purjo som blir över i kylen så är det lätt att ta fram och skiva lite på ostmackan eller i salladen.

Tips: Tunt skivad purjo får fräsa i lite smör på låg värme tills den börjat att mjukna. Blanda ner hastigt uppkokta gröna ärter och grovhackad persilja. Salta och peppra. Gott att servera till kokt torsk mm.

Näring: Purjolöken innehåller betydligt mer C-vitamin än annan lök. Den innehåller också mycket mer fibrer och en hel del karoten, kalium, selen och folsyra.

Svensk säsong:
Det finns svensk purjolök under maj-december.

Plus för svenskodlat: Purjolök är lättodlad på friland i vårt klimat och alltså inte energikrävande. Närodlat i Sverige ger lägre klimatpåverkan genom kortare transporter.

Förvaring: Purjolök förvaras kallt, +2-4° och bör skyddas mot uttorkning.