Amaryllis

"Amaryllis är en lättskött blomma"

Amaryllisen är en av våra ståtligaste blommor och den lyser upp i mörkret fram till jul Även efter jul är den en fin dekoration och finns i många olika färger. Växten kommer ursprungligen från södra halvklotet och därför blommar den naturligt under vintern, just när vi kanske som bäst behöver omge oss med vackra blommor. Förutom den traditionellt röda amaryllisen finns det många sorter. Man kan välja mellan vit, rosa, orange och röda nyanser. Det finns även sorter med tvåfärgade blommor i vitt och rosa, och med olika teckningar. Vissa sorter har enkla klockor och andra har fyllda. Bladen som är avlånga och blir upp till 50 cm kommer efter blomningen.

Börja i tid

Amaryllisen är en lökväxt med 1–3 blomställningar per lök, beroende på sort och hur mycket näring som finns lagrat i löken. Blomställningarna kan bli 30-60 cm höga och bestå av 3–6 klockor. De amaryllisar vi oftast köper är planterade, stjälken har kommit upp en bit och knopparna kan börja synas. De börjar blomma efter 3–6 veckor beroende på sort. Men växterna gör lite som de vill så helt säker kan man inte vara på blomningstiden.

Du kan också köpa amaryllislökar som har förberetts för att kunna drivas i blom till jul, men genom att bestämma när du sätter dem i jord kan du själv påverka när de blommar. Om du köper lökar för att plantera själv kan du välja mellan oändligt många sorter jämfört med om du köper redan planterade lökar i butik. Vanligtvis behöver de planteras i mitten av november för att blomma till jul.

Många av de lökar som säljs är temperaturbehandlade för att utvecklas på 6–8 veckor, men man kan själv påverka farten genom att reglera ljus och värme. Går det för sakta behövs det mer ljus och värme, tvärtom ifall det går för fort.

Så här tar du hand om din amaryllis
All näring amaryllisen behöver finns lagrad i löken och det är en väldigt enkel blomma att lyckas med.

Placera den ljust och vattna sparsamt. Vattna den ordentligt när du kommer hem med krukan med amaryllis. Låt jorden torka upp innan du vattnar igen. Särskilt de storblommiga sorterna kan behöva stöd när klockorna slår ut. Det finns särskilda amaryllisstöd att köpa men man kan också sticka ner en kraftig blompinne och binda fast blomstängeln vid den.

Adventspynta
Vill man starta tidigt med amaryllis är det fint att bara placera växten i en fin kruka och placera den på bordet tillsammans med ljus. Som decemberdekoration är den fin ensam i en kruka med lite mossa eller tillsammans med hyacinter och julrosor i en stor skål med mossa och andra dekorationer som kottar, små stenar eller färgade kulor. Som snittblomma är den vacker i vas med någon kvist från trädgården. En amaryllis på snitt håller sig fin lika länge som en amaryllis på lök. Av samma anledning är det bra att plantera amaryllisen i en stabil kruka så att den inte välter. Vrid krukan med jämna mellanrum så håller sig växten rak eftersom blomstänglarna drar sig mot ljuset.

Om svenskodlad amaryllis
Visste du att det odlas över 1,2 miljoner amaryllisar i Sverige? Redan i slutet av september startade arbetet med att plantera lökar och efter ca tre veckor inne i värmen var de första amaryllisarna klara för leverans. Amaryllislökarna kommer främst från Sydafrika, Brasilien, Peru och Holland. Innan de planteras här i Sverige har de planterats om flera gånger vilket innebär att löken är två till tre år. Det är mycket arbete för att få fram de vackra julblommorna. Titta på etiketten på amaryllisen och välj en som har märkningen Svenskt Sigill eller Från Sverige. Då får du en amaryllis av hög kvalitet som bjuder på blomning under lång tid.

Fira amaryllisens dag den 19 november genom att köpa amaryllis då så blommar den till jul.

 

amaryllis-2063361__340