Potatisexperten: Testa de nya sorterna!

Att köpa sättpotatis och odla själv har blivit allt mer populärt och det första steget till att lyckas med sin potatisodling är att köpa frisk certifierad sättpotatis. "Våga lämna de äldre sorterna och testa några nya i din odling i år", säger potatisexperten Joakim Pålsson.

Oavsett vardag eller högtid finns potatisen där som en viktig ingrediens. Visste du att varje svensk äter 85 kilo potatis per år? Den färska potatisen står för 46,5 kilo per person, enligt Jordbruksverkets statistik från 2019.
Om du skalar potatisen innan tillagning förlorar du en del av näringen.
Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalcium och kostfibrer. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet. Tänk även på att potatisskal innehåller fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin.

Sverige är ett potatisland där det odlas ett hundratal kvalitetssorter från söder till norr. De allra största potatisodlingarna finns i Skåne, Halland, Östergötland och Västra Götaland. 2021 var totalskörden av matpotatis i Sverige 457 000 ton.

Joakim Pålsson driver LPM Potatis i Laholm och säljer sättpotatis till bland andra Granngården och Blomsterlandet. Han menar att efterfrågan på de äldre sorterna fortfarande är stor.

– Den äldre generationen föredrar King Edward och de som säljer bäst är faktiskt gamla sorter som Rocket och Maria. Dock håller Rocket på att utgå nu, så är det en favorit tycker jag att man kan ersätta den med Solist. Det är en hyggligt ny sort som folk köper mycket av nu. Den påminner en del om Rocket, men skiljer sig i färgen på fruktköttet.

Solist är den största sorten och Swift är extremt tidig.

Vad skiljer de gamla och nya sorterna åt?
– Forskning och förädling går framåt hela tiden och de nya sorterna är mer miljösmarta. De är tåligare mot sjukdomar, så man behöver inte bekämpa sjukdomar på dem lika mycket. Dessutom kräver de mindre näring också. Jag tror att man väljer de äldre sorterna när man handlar för att man känner igen dem, men själv gillar jag de nya och de ska gärna vara åt det mjöligare hållet.

Fem nya sorter av färskpotatis att spana in

 1. Emily är min favorit. Det är en tidig till medeltidig sort, med mycket god smak. Den producerar många knölar i jämn storlek och blommar med vita blommor.
  Skalfärg: Ljusgul.
  Köttfärg: Ljusgul.
  Knölform: Rundoval.
  Kokegenskap: Fastkokande.
  Resistens: Ej kräftresistent.
 2.  Princess är en tidig sommarpotatis som ger hög avkastning med många och välformade knölar. Den blommar med vita blommor och Princess är välkänd för sin goda smak med inslag av smör och nötter.
  Skalfärg: Ljusgul.
  Köttfärg: Ljusgul.
  Knölform: Rundoval.
  Kokegenskap: Fastkokande.
  Resistens: Den har god motståndskraft mot sjukdomar.
 3. Twister är en tuffing med väldigt bra odlingsegenskaper. God smak kombinerat med stor skörd. Den blommar med lila blommor.
  Skalfärg: Gul.
  Köttfärg: 
  Gul.
  Knölform:
  Oval.
  Kokegenskap: 
  Fastkokande.
  Resistens: Den har god motståndskraft mot sjukdomar.
 4. Belana är en medeltidig till sen matpotatissort med tydlig smak av just potatis. Belana har god smak och stabila kokegenskaper.
  Skalfärg: Gulmed röda ögon.
  Köttfärg:
  Kraftigt gul.
  Knölform:
   Oval.
  Kokegenskap: 
  Fastkokande.

  Resistens: Den har god motståndskraft mot sjukdomar.
 5. Gormandine är en medeltidig potatis av delikatesstyp. Sorten har ett tilltalande utseende och smak, med ett vackert gyllene skal. Den ska odlas på tyngre jordart, gärna med lerinslag.
  Skalfärg: Gul.
  Köttfärg: Gul.
  Knölform: Långoval.
  Kokegenskap: Fast.
  Knölstorlek: Stor.
  Resistens: Kräftresistent.

Räkna med att en sättpotatis ger 0,5-1 kg skörd, så har du i alla fall en grov uppskattning.