Potatispaj med purjolök och fänkål

Säsongensbästa

En mättande och väldig goda paj med potatis, purjolök och fänkål känns otroligt lyxig. låt gärna pajen vila en stund efter att du har tillagat den.

Gott som vardagsmiddag med en sallad, då räcker den till 6-8 personer men den kan också serveras festligare tillsammans med rökt lax och pepparrotscreme fraiche eller med lite löjrom. På en buffé räcker den till ca 15 personer.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör i tärningar
  • 2-3 msk kallt vatten
  • 1 purjolök
  • 1 fänkål
  • 600 g potatis
  • 200 g riven Västerbottensost
  • 5 ägg
  • 5 dl mjölk
  • salt och peppar
  • Gör så här

  • 1. Deg: Blanda vetemjöl, salt och smör i tärningar med fingertopparna i en bunke eller använd gärna matberedare. Tillsätt kallt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnsform ca 20x30 cm. Låt gärna vila kallt en stund.
  • 2. Sätt ugnen på 225ºC. Förgrädda pajdegen i 6-7 minuter i nedre delen av ugnen. låt svalna något.
  • 3. Fyllning: Ansa och skölj purjolöken och fänklålen väl, skiva dem och förväll fem minuter i kokande vatten. Skölj snabbt grönsakerna i kallt vatten. Krama försiktigt ur allt vatten. Skala och skiva potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem i det kokande vattnet och koka mjuka i ca 4 minuter. Kyl snabbt i kallt vatten och låt rinna av.
  • 4. Lägg ett lager potatisskivor omlott i botten av pajskalet. Salta och peppra lätt. Strö över hälften av osten. Fördela purjo och fänkål över. Lägg på ett avslutande lager med potatis. Salta och peppra lätt. Häll över äggsmeten och ställ in i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Kontrollera med en sticka att pajen är klar. Ta ut och låt vila en stund minuter före servering.
  • 5. Servera med en sallad och ev kallt kött och/eller rökt fisk, löjrom.