Potatisrätt under tian

Hanna Olvenmark driver bloggen Portionen under tian. Hon fick nyligen utmärkelsen Årets potatisinspiratör.

Hanna Olvenmark är dietist och en hängiven snåljåp med en mission – att slå hål på myten att hälsosam mat bara är till för den som har tid, ork och pengar. I hennes recept, kokböcker och på instagramkontot @portionenundertian med 183 000 följare finns inspirerande recept med inköpslistor på ”billigt, gött och grönt käk”, som Hanna själv säger.

En välförtjänt vinnare av priset Årets Potatisinspiratör 2021 som nyligen delats ut av Svensk Potatis.
– Potatis är en mångsidig råvara med så många möjliga tillagningssätt och den är fantastisk smakmässigt. Jag skulle kunna äta enbart potatis och vara nöjd med det. Potatis är dessutom en bra råvara för att minska matsvinnet. Potatismos som blivit över kan bli supergoda potatisplättar, enkelt och jättegott med rostade linser, lingon och löksås, säger Hanna. Här är receptet:

Plättar av överblivet mos med rostade linser, lingon och löksås

Var hämtar du inspiration till alla dina goda maträtter?
– Av att laga mat, faktiskt! Jag har bestämt mig för att laga minst ett nytt recept varje vecka. Jag utgår från ett recept som någon annan har skapat, sedan byter jag ut någonting och lägger till något annat. Då får man något helt nytt! Eller så väljer jag att laga råvaran på ett annat sätt. Jag kan också få inspiration om jag är hemma och äter middag hos en kompis. Eller så poppar det upp när jag är ute och går.