Följ med till äppelodlingen i ”Smålands Toscana”

Nu skördar vi första Discovery! Ett av mångas favoritäpple. Det är ett saftigt och sött äpple rikt på arom. Fruktköttet är mört och gräddvitt, ibland rosigt. Discovery passar bra till efterrätter, must och mos, berättar odlaren David Rudenstam

I Skärstadalen – som även kallas Äppledalen – utmed Vätterns östra sluttningar, har det odlats frukt på Rudu Ödegård sedan 1942 och idag är det femte generationen Rudenstam som verkar på gården.

Äppelodlingarna sträcker sig över cirka 30 hektar och innefattar ungefär 15 olika sorters äpplen. Några sorter är mogna redan i början av augusti, och andra skördas först i slutet av oktober.

– De senaste åren har vi arbetat med att föryngra odlingarna för att effektivisera arbetet. Vi har ersatt gamla sorter med nya och fått effektivare odlingar som kan skötas på mer rationella sätt. Vi har satsat på moderna tätplanteringar så att solen lättare kommer åt frukterna så vi får större andel förstklassig frukt och så att bekämpningen underlättas, berättar odlaren David Rudenstam.

Totalt har de bytt ut 30 procent nu under 2022-2023 och 2024-205. Bland de nya träden som har flyttat in i odlingarna hittar vi bland annat sorter som ‘Santana’, ‘Rubinola’ och ‘Wilton’s Star’.

– Vårt populäraste äpple som vi säljer mest av är ‘Ingrid Marie’, men när det kommer till mina egna favoriter tycker ju jag att ‘Discovery’ som vi skördar nu är fantastisk!  Och bland de senare sorterna är det  ‘Elstar’ som gäller – sött och saftigt, säger David Rudenstam.

 

Alla äpplen plockas för hand och under 2022 genomfördes en större investering i en ny sorteringsanläggning.

– Den nya maskinen sorterar äpplena optiskt, det vill säga med hjälp av kameror. Den kan förutom att storleks- och färgsortera frukten även sortera bort skador för att på så sätt få fram en högre kvalitet till våra kunder, berättar David Rudenstam.

När soltimmarna är många, men inte för varma, görs underverk med smaken. Korta transporter innan äpplena når slutkonsumenten bidrar också till att äpplena kan mogna färdigt på trädet och behålla sin smak. 

– En så ren produktion som möjligt är viktigt för oss i Sverige – med färre godkända medel. Jag skulle vilja se mer krav på det vi importerar till Sverige. Idag konkurrerar vi på helt olika villkor, säger David Rudenstam.

IP – en kvalitetssäkring

Rudenstams Bär & Frukt är certifierade enligt IP SIGILL. IP (integrerad produktion) är en kvalitetssäkring av livsmedelskedjan för den gröna näringen, från primärproduktion till förädling. Det är ett oberoende certifieringsorgan som regelbundet gör kontroller för att säkerställa att regelverket efterföljs.

– Som IP-odlare lever vi upp till krav som ligger långt utanför lagkraven. Det innebär bland annat att bevattning, gödsling och växtskydd endast sker om och när det behövs, berättar David och fortsätter:

– Vi har också valt att certifiera oss för Sigill Klimatcertifiering. Det är ett frivilligt tillval för klimatcertifiering och innebär att odlaren genomför ytterligare åtgärder för att minska verksamhetens klimatpåverkan – som till exempel att minska energi- och kväveanvändningen, köpa grön el och använda sig av ett sparsamt körsätt.