Äppelkaka med kokos och lime

 

  1. Smörj och bröa en bakform, rektangulär ca 20×30 cm eller ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör 150 gram smör smidigt med 2 dl strösocker, gärna med elvisp. Vispa i 3 ägg, ett i taget. Riv skalet från limen, pressa ur saften och rör ner.
  3. Blanda 2 1/2 vetemjöl med 1 dl kokosflingor, 1 krm salt och 1 tsk bakpulver. Rör ner det i smörblandningen. Bred ut smeten i den smorda formen.
  4. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda äppelklyftorna väl med 2 msk strösocker och 1 tsk vaniljsocker och lägg ovanpå smeten. Strö över kokoschips eller kokosflingor. Klicka över lite smör, någon matsked räcker, och grädda äppelkakan i 40 minuter.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 lime
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2-3 svenska äpplen, Ingrid Marie eller Frida t ex
  • Gör så här

  • 1. Smörj och bröa en bakform, rektangulär ca 20x30 cm eller ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.
  • 2. Rör 150 gram smör smidigt med 2 dl strösocker, gärna med elvisp. Vispa i 3 ägg, ett i taget.
  • 3. Riv skalet från limen, pressa ur saften och rör ner.
  • 4. Blanda 2 1/2 vetemjöl med 1 dl kokosflingor, 1 krm salt och 1 tsk bakpulver. Rör ner det i smörblandningen.
  • 5. Bred ut smeten i den smorda formen. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda äppelklyftorna väl med 2 msk strösocker och 1 tsk vaniljsocker och lägg ovanpå smeten.
  • 6. Strö över kokoschips eller kokosflingor. Klicka över lite smör, någon matsked räcker, och grädda äppelkakan i 40 minuter.