Mungbönor är en klassiker och huvudingrediens i många asiatiska kök. Krispig med mild fin smak. Böngroddar är spröda vita groddar med ljusgula huvud av mungbönor med mild och fin smak likt sockerärtan.I Asien har man groddat baljväxter i många tusen år men först på 1500- och 1600-talen spred sig kunskapen till Europa. På senare år har det dykt upp många spännande groddsorter vilket har gett groddarna ett rejält lyft från 1970-talets begränsade utbud. Bland växtrikets fantastiska utbud hyllas groddarna tack vare sitt rika innehåll av såväl proteiner som vitaminer och mineraler. Det är exempelvis nötter, frön, bönor, linser, quinoa, matvete och kikärtor. Man kan ta dessa ett steg längre, genom så kallad “groddning”. När man groddar råvarorna i fråga blir de också enzymrika. Enzymerna som utlöses i groddningsprocessen ökar ämnesomsättningen,underlättar matsmältning och stimulerar fettförbränning. Groddar innehåller få kalorier, men är fullproppade med näringsämnen som vitamin C, B, A och E. Förutom vitaminer innehåller groddar även en hög andel fibrer som håller mage och tarmar i trim. Rikligt med fibrer gör även att vi håller oss mätta längre. När fröet bryts ned i groddningsprocessen blir det lättare för magen att hantera det. I bönor och linser som groddas minskar mängden ämnen som ger de gaser och magproblem som många upplever av baljväxter. För personer med känsliga magar kan det alltså vara en god idé att grodda till exempel linser och bönor innan de äts.
Användning
Böngroddar är goda råa i sallader, på smörgåsen och som tillbehör till varmrätter med andra grönsaker. Blanda dem gärna i salladen eller woka dem med grönsaker, särkilt i asiatiska rätter, eller bara fräsa dem i lite olja och vitlök. Man kan även lägga dem i soppan. Lins- och böngroddar kan också kokas kort och ätas som ett tillbehör precis som de är.Mungbönsgrodden är supersnabb och kan ätas i flera stadier både tillagad och rå. Så fort den fått en lite svans är det fritt fram, men det går också bra att vänta till de vuxit sig större. ½ dl bönor blir 6 dl groddar.
Förvaring
Böngroddar förvaras bäst förpackade i kylen vid 1-4°C.
Groddar är känsliga för bakterier och det är viktigt att man handskas med dem rätt. Kommersiella producenter i Sverige tar regelbundna prover på sina produkter för att kontrollera salmonella bland annat så att de ska hålla en garanterad säkerhet.
Läs mer om t ex alfalfa och andra groddar här