Mejram

"En typisk krydda i ärtsoppa men prova den till rotfrukter"

Historia och egenskaper

Mejram betyder ”bergets prydnad” och är nära släkt med oregano.

Örten härstammar ursprungligen från Nordafrika och Mellanöstern, och under antiken användes mejram av romarna för att smaksätta olivolja och vin. Redan på 1700-talet kom den till Sverige som köks- och läkeväxt. Då använde man den för att lindra magont och motverka illamående. Mejram har små, nästan hjärtformade gröna blad och intensivt grön färg. Mejram innehåller en starkt sötdoftande olja har en kraftigt aromatisk och kryddig doft och smak.

Användning

Stjälkarna på växthusodlad mejram är så mjälla att hela örten kan användas i sin helhet. Örten är nära släkt med oregano och kan ersätta den överallt där den är vanlig. Mejram är en klassisk krydda i fläskkorv och ärtsoppa. Den är också mycket god till rotfrukter och andra vegetariska rätter. Bör tillsättas i slutet av matlagningen.

I rabatten: Mejram är egentligen en flerårig låg buske men odlas oftast som ettårig i Sverige på grund av dålig härdighet. Så mejramen inomhus i april och plantera sedan ut den när frostrisken är över på varm och solig plats.