Groddar och skott är frön som börjat gro, man kan säga att det är den första och andra formen en växt tar under sin livscykel. I Asien har man groddat baljväxter i många tusen år men först på 1500- och 1600-talen spred sig kunskapen till Europa.
För att ett frö ska börja gro behövs bara vatten. Håller man ett frö fuktigt kommer det aktiveras och börja gro. Det tar tre dagar till tre veckor, beroende på sort, innan man kan skörda en grodd eller ett skott. Groddarna är de som först utvecklas i odlingsburken. Får groddarna ligga för länge börjar de rota sig och blir till skott. Några exempel är alfalfagroddar, broccoligroddar och grönkålsfrön.
När fröna börjar gro får ta del av alla fröets nyttigheter. Av vattnet vaknar enzymerna till liv och näringsämnen blir tillgängliga för att tas upp av vår kropp. I groddarna finns det alltså massor av näring och under de första dygnen frigörs en mängd vitaminer och mineraler för att fröna skall kunna klara sig på egen hand. Groddar är lättsmält mat för kroppen och de är bra för tarmhälsan. Groddarna är basbildande är basiska och därmed lätta för tarmen att ta upp.
På senare år har det dykt upp många spännande groddsorter vilket har gett groddarna ett rejält lyft från 1970-talets begränsade utbud. Förutom de vanliga böngroddar och alfalfagroddar, finns rödbetsskott, rödbetsgroddar, linsgroddar, rädisgroddar, rödkålsgroddar, sparrisgroddar och vitlöksgroddar med flera.
Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fastställt sin säkerhet trycker den upp ett skott och söker solljus. När skotten känner av att det finns en säker rutin av solljus lugnar den ner tillväxten och bygger lugnt upp sig. Skott klipps av från sin rot, ärta, lins eller frö.
Förvaring : Många groddar säljs förpackade och med bäst-föredatum på men en rekommendation är att groddarna förvaras i kylen och inte mer än fyra dagar. Använd alltid en ren gaffel för att ta groddar ur förpackningen för att undvika att det kommer smuts från händerna. Hållbarheten är väldigt olika från grodd till grodd och skott till skott. Ta hjälp av ögon och näsa för att avgöra om de känns fräscha eller ej!
Odla groddar eller skott?
Eftersom groddning och skottodling är en naturlig process för fröet innan det utvecklas till en växt eller grönsak går allt som kan odlas som skott också odlas som groddar. Vissa fröer passar dock bättre i den ena formen än den andra. Solrosskott är ett sådant frö, eftersom deras skal inte går att äta. Läs mer hos www.munkagrodden.se