Shakshuka: En mustig tomatgryta från det tunisiska köket

Nu när de flesta av oss är tillbaka på jobbet igen efter sommarledigheten och barnen har börjat skola och förskola, kan både matinspirationen och energin tryta. Om snabbt, enkelt och gott är ledord för dig också i jakten på middagsrecept har vi svaret här: Shakshuka. Det här är den perfekta rätten att laga när du egentligen inte riktigt orkar fixa middag, men vill ha något gott och mättande som hela familjen gillar.

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja
  • 1 röd paprika, urkärnad och grovhackad
  • 1 gul lök, grovhackad (medelstor)
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 1 krm chilipulver
  • 0,5 g saffran
  • 500 g hela konserverade tomater, skalade (burk eller färska)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 6 ägg
  • färsk hackad mynta, bladpersilja och koriander till servering
  • 100 g fetaost till servering

 

Så här gör du

  1. Hetta upp oljan i en stor panna på medelvärme. Tillsätt paprika och lök och fräs tills löken blivit genomskinlig (ca 5 minuter).
  2. Tillsätt vitlöken och kryddorna, fräs ytterligare en minut tills det doftar.
  3. Tillsätt tomaterna och krossa dem lätt med baksidan av en träslev.
  4. Smaksätt med salt och peppar och sjud grytan i 5 minuter.
  5. Gör sex fördjupningar i grytan och knäck ett ägg i varje fördjupning. Lägg på ett lock och fortsätt sjuda i ca 7 minuter tills äggen är som du vill ha dem.
  6. Smula över fetaost och strö över örter. Servera ur pannan vid bordet, gärna tillsammans med bröd.

Vi har utgått från Erik Videgårds recept från Nyhetsmorgon.