Lenas tomatpaj

Lenas goda och mättande tomatpaj, här med både korv och fetaost.

Den här pajen räcker till åtta personer och är fantastiskt god och mättande.
Servera med en stor härlig sallad med massor av gröna blad toppad med en fräsch dressing. Receptmakare är matskribenten Lena Söderström som medverkar i bland annat Ica-kuriren, Expressen och Mersmak. Lena har också gjort många härliga kokböcker. Fotograf är Eva Hildén.

 

 

 

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 1 dl iskallt vatten
  • Fyllning:
  • 1 knippa salladslök
  • 1 zucchini
  • 150 g små tomater
  • 3-4 wienerkorvar eller 2-3 chorizo
  • 3 msk olivolja
  • 3-4 msk finstrimlad persilja
  • 1 msk smör
  • salt, peppar
  • Äggsmet:
  • 4 ägg
  • 4 dl riven ost
  • 2 dl riven parmesan
  • 4 dl grädde och mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm paprikapulver
  • Till garnering:
  • 150 g fetaost
  • 200 g små tomater
  • färsk timjan eller basilika
  • 1 msk olivolja
  • Gör så här

  • 1. Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet, under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.
  • 2. Tryck ut degen i pajformen så att den kommer ut lite på kanterna. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajen vila i kylskåp ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
  • 3. Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda tills den fått lite färg, ca 15 min.
  • 4. Ansa och skiva löken. Ansa och skär zucchinin i små tärningar. Dela tomaterna. Slanta korven. Fräs lök och zucchini i oljan, ca 3 minuter. Blanda i tomaterna och fräs ca 3 minuter. Blanda i persiljan. Fräs korven i smör. Blanda korven med grönsakerna (spara lite korv till garnering). Smaka av med salt och peppar.