Tittis tomatpizza

Titti Qvarnströms supergoda tomatpizza

Även om det finns en pizzeria i varje gathörn är det faktiskt inget som slår hemgjord pizza om råvarorna är fina. Här får tomaterna blomma ut och verkligen komma till sin rätt ihop med parmesan och basilika, både i sås och skivade ovanpå. Testa Tittis goda pizza. Receptet är till 20 minipizzor eller en stor.

Recept: Titti Qvarnström

Ingredienser

  • Pizzadeg:
  • 2 ½ dl vatten
  • ½ paket jäst, 25 g
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 5 1/2– 6 dl vetemjöl + ½ dl till utbakning
  • Tomatsås:
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 kg smakrika tomater
  • 1 kruka basilika, stjälkarna
  • 1/2–1 tsk salt
  • 1–2 tsk oregano
  • 1 tsk rårörsocker
  • Topping:
  • 1 liten lök
  • 3-4 färska tomater
  • 50 g parmesanost t ex grana padano
  • basilikablad
  • Gör så här

  • 1. Ljumma vattnet, lös upp jästen i vattnet, tillsätt, olja, salt och vetemjöl och arbeta ihop degen. Låt vila 30 minuter.
  • 2. Tomatsåsen: Skär tomaterna i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök fint och bryn dem gyllengula.
  • 3. Tillsätt tomater och basilikastjälkar (spar bladen till topping). Låt sjuda till såsen har kokat in till halva mängden. Smaka av med salt, oregano och lite råsocker.
  • 4. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i 20 bitar och rulla till bullar. Kavla sedan ut bullarna till tunna rundlar. Eller kavla ut degen i en långpanna.
  • 5. Bred på tomatsås och strö över lökstrimlor, färska tomater och ost.
  • 6. Grädda pizzan, gärna på het plåt, i ca 10 minuter, 20-25 min för en stor pizza. Strö över färska basilikablad och servera omedelbart.