Det är skillnad på grönt och grönt! Väljer du svenskt när du handlar mat i affärer och på restaurang så bidrar du till ett bättre klimat globalt, främjar den biologiska mångfalden och öppnar för fler arbetstillfällen lokalt.
Därför ska du välja inhemska råvaror:
- Vårt svenska klimat är svalt och odlingssäsongen kort vilket ger en förhållandevis låg avkastning. Men dagsljuset och det svala klimatet tillsammans med bra sorter, stimulerar aromämnen så att frukter och grönsaker smakar mer.
- Produkterna behöver inte transporteras långt vilket ger lägre energiåtgång än importerade varor. Väljer vi att handla smarta säsongsgrönsaker gynnas den lokala matproduktionen och Sverige får en bättre självförsörjningsgrad.
- Den inhemska odlingen av såväl ätliga produkter som blommor och trädgårdsväxter ger ökade arbetstillfällen.
- Välj svenskodlade frukter, bär och grönsaker för fantastiska smaker och svenska växter och blommor för att de är hållbara och vackra.
Läs mär om vad de svenska odlarna gör för miljön:https://sasongensbasta.se/?post_type=tips&p=10100&preview=trueLäs mer om varför jorden och vattnet gör att du ska köpa svenskodlat och varför vår svenska odling bidrar till biologisk mångfald i naturen:https://sasongensbasta.se/tips/darfor-ska-du-kopa-svenskproducerad-mat/
Här får du mer tips om svenska produkter:
http://Gör din smarta sallad för veckan
http://Lökväxter för vårkänsla
http://Fantastiska råvaror mitt i vintern
http://Säsongsgrönsaker är prisvärda
Lista: 20 lättodlade perenner