Lökväxter för vårkänsla

Från pärlhyacinter och krokus till tazetter, tête à tête och påskliljor. Härliga lökväxter plockar verkligen fram det allra bästa av våren. Här är guiden till vårens lökar!

Tazett
En vit och starkt doftande blomma som har kommit att bli en populär inomhusväxt vid jul. Blomman kan stå var som helst i rummet men ska inte placeras i direkt solljus. Följ lökens utveckling genom att plantera i glasskålar med marmorkross eller grus. Blommar ca 1 månad efter plantering.

Pärlhyacint
En blå eller vit blomma. Efter blomning kan lökarna planteras i trädgården och blomma även nästkommande år. Om det är frostfritt kan de planteras utomhus. Krukan ska inte stå i direkt solljus och jorden ska hållas lätt fuktig.

Påsklilja i kruka
Vit och gul i olika nyanser. Även denna lök kan med fördel planteras ut för att ge återkommande blomning nästföljande år. Placera blommorna svalt och undvik direkt sol, drag eller fukt. Undvik att vattna på lökarna.

Minipåsklilja “tête-à-tête”
Piffa upp minipåskliljor genom att ställa dem i en kruka av terrakotta och dekorera jorden med mossa. Perfekt gå-bort-present! Placera blomman där det är svalt och undvik direkt solljus.

Krokus
Krokus är en lökväxt som kommer i många olika färger, den tycker om att stå ljust, tål frost och kan med fördel planteras ut efter blomning. Den ska hållas fuktig. Hyacint Hyacinter kommer i färger av vit, crème, gul, orange, rosa, röd, blå och lila. En fin krukväxt som du kan plantera ut på våren eller placera i ett ljust fönster, men inte i direkt solljus. Det finns sorter som doftar starkt och de som nästan inte doftar något alls.

Kungsängslilja
Finns i vinröd/rosa eller vit där den tvåfärgade blomman har ett schackrutigt mönster. Kungsängslilja vill gärna stå svalt och ljust. För att återkomma med blomning ska lökarna planteras ut. Håll jorden fuktig.

Tulpan i kruka
Finns i nyanser av gul, röd, rosa, vit, lila, orange och tvåfärgade. Tulpan som krukväxt är fin inomhus men även i balkonglådor och i krukor i trädgården. Undvik att ställa i direkt sol och det är viktigt att inte vattna direkt på löken.

Tips från Blomsterfrämjandet

  • Ensamma gula tulpaner eller gula tillsammans med orange, lila och vita toner ger en härlig energikick. Blanda med kvistar från naturen för ett härligt arrangemang.
  • Skapa ett fint arrangemang genom att använda flera vaser eller krukor tillsammans. Gruppera ihop växterna på en bricka, i mitten av middagsbordet eller på fönsterbrädan. Mixa material och växter för bästa effekt.
  • Blanda olika lökväxter och låt lökarna synas för ett vackert blomsterarrangemang.
  • Tulpaner på lök kan vara fin och dekorativ i till exempel en bordsdukning.
  • Peta ner lökarna i trädgården så kommer dem igen. Det är härligt när det börjar spira i jorden.

    Läs mer hos Blomsterfrämjandet