Gör din smarta sallad för veckan

Tycker du också att det är knepigt att få till vardagssalladen? Tiden är knapp och budgeten är ofta begränsad. Vitkålen är t ex en suverän basgrönsak som du kan kombinera med både andra grönsaker och frukter på många sätt. Förutom kål finns det morötter, gulbetor, palsternackor och rödbetor för att nämna några från våra svenska odlingar. Att handla svenskodlat är klimatsmart då det krävs mindre transporter och vi kan dessutom köpa grönsaker som är nyskördade och fräscha. Men det blir också lättare att äta hälsosamt till rimliga priser genom att välja mat efter säsong. Ett vitkålshuvud är ofta ganska tungt och räcker till många salladsportioner. Om du strimlar mycket på en gång kan du ha en färdig salladsbas för hela veckan i kylen. Du tar fram så mycket du önskar och blandar med örter och andra grönsaker. Se våra förslag nedan. Receptet kan enkelt flerdubblas.

Vitkålssallad för hela veckan
1/2 kilo vitkål

Dressing:
3/4 dl vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 msk socker eller honung
1/2 dl rapsolja
1. Strimla vitkålen fint med osthyvel eller i matberedare. Du kan också strimla kålen fint
med en vass kniv.
2. Koka upp ingredienserna till dressingen och häll den het över vitkålen. Låt svalna och förvara salladen i en glasburk eller bunke med lock i kylen. Den håller sig fint i en vecka.
3. Ta fram lite i taget och blanda med andra valfria grönsaker.

Cole slaw med äpple
Ta fram hälften av vitkålen. Strimla 1 äpple. Skölj och strimla en bit purjolök. Rör ihop 1 dl majonnäs med 1 dl creme fraiche eller gräddfil, 1 tsk honung, 2 krm salt och 1 krm nymalen svartpeppar. Blanda ihop såsen med äpple, kål och purjo och servera den till burgare av olika slag, kryddiga korvar, ugnsstekta rotsaker och stekt lax.

Du kan också blanda den marinerade vitkålen med:
* färska örter som timjan eller oregano får du en fräsch och lätt syrlig sallad som passar till pizza, burgare mm.

* riven morot, lite majonnäs och nymalen svartpeppar till en enkel och supergod cole slaw.

* grekisk yoghurt, tärnad färsk gurka och mynta.

Hämta gärna mer inspiration under fliken “recept” på vår hemsida där vi håller på att bygga en receptbank. Där finns kompletta måltider såväl som sallader och mindre rätter som ibland behöver kompletteras med något proteinrikt för att få bra näringsstatus.

Säsongens bästa är en plats för dig som har bestämt dig för att leva ett hälsosammare och mer hållbart liv. Vi guidar dig till varför du ska välja svenskodlade produkter när du handlar – och ger inspiration till hur du kan använda dem för maximal upplevelse!Bakom Säsongens bästa står LRF Trädgård som är en branschorganisation för svenska producenter av grönsaker, frukt och bär samt prydnads- och plantskoleväxter.