Säsongsgrönsaker är prisvärda

– Att så pass många med lägre inkomster säger att de köper mindre frukt och grönsaker är oroande ur ett folkhälsoperspektiv. Vi behöver fortsätta att följa utvecklingen när det gäller hur ökade priser möjligheten för de med små ekonomiska marginaler att äta bh, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Men att få in mer grönsaker i måltiden är inte alltid så lätt. Särskilt inte för trötta föräldrar som kommer hem när middagen helst skulle stå på bordet.
På webbsidan Säsongens Bästa får du inspiration till att äta mer grönt och du kan se vilka svenskodlade grönsaker, frukter och blommor som har säsong nu. Under fliken “recept” hittar du recept på rätter med alla tänkbara rotfrukter och kålsorter som är aktuella och prisvärda grönsaker under hela vintern. Några receptförslag är Lenas spagettisås, (tänk att det kan bli så matigt och gott med morot) och långpanna med pumpa och rotfrukter.
Ett enkelt tips är också att steka olika rotfrukter hela eller delade i grova bitar med olja och salt i en långpanna. Morot, palsternacka, rotselleri, potatis, gul- eller rödbeta, lök och kanske lite kål om du vill. Servera grönsakerna med en kryddig dressing av citron, honung, lite chiliflakes och en god olja som du ringlar över de stekta rotfrukterna. Servera med goda färsbiffar och ev en klick creme fraiche.
Glöm inte knepet att sätta fram morotsstavar och äppelklyftor mm som kan ätas i väntan på maten. Samt att servera en liten buffé med olika grönsaker, korv, pasta mm till barn så att de kan plocka själva.

https://www.livsmedelsverket.s…