Under vinterhalvåret, när säsongen för sommargrönsakerna har tagit slut, har vi stor tillgång till olika kålsorter här i Sverige. Vitkålen som är tålig och hållbar genom de många bladen som har knutit sig till ett fast huvud finns därför att tillgå under i stort sett hela året. Tidigt på sommaren är kålen mjällare och den färska kålen är en verklig delikatess. Ursprunget för kålen är inte helt klart men man vet att den användes flitigt av romarna. Denna hållbara grönsak blev räddningen för många och inte minst fattiga människor eftersom den gick att förvara ännu längre när man gjort surkål av den. En av våra vanligaste sorter är vitkål.
Användning: Den tidiga mjälla sommarkålen passar fint att strimla till sallad eller koka den exempelvis i klyftor och äta med örtsmör.
Vinterkålen är förstås supergod i klassiska kåldolmar, då hela blad förvälls som man sedan rullar in fyllningen i. En enklare variant är kålpudding. Kålen är också god att woka. Ät den gärna rå i sallad, då passar det bra att använda osthyveln eller en mandolin för att få tunna strimlor. Blanda gärna kålen med en god olja, lite pressad citron och salt. Vill man krydda mer är det gott med olika örtkryddor som dragon, timjan och persilja. Även senap och honung är fina smaksättare till kålen. Låt dra i kylen en stund så mjuknar salladen.
Tips: Gör en rejäl sats vitkålssallad med en lätt citrondressing och ställ i kylen. Ta fram dag för dag och smaksätt extra om du vill.
Cole slaw är en klassisk vitkålssallad som blir krämig och fin med lite majonnäs och eventuellt crème fraiche i.
Näring: Vitkål har läkande funktioner i kroppen och kan förebygga en del cancerformer och hjärt- kärlsjukdomar. Det beror bland annat på att den innehåller indoler, en sorts fytonäringsämnen men även dess rika innehåll av C-vitamin och fibrer. Vitkål är även rik på folsyra, järn och kalium. Kalium kan hjälpa till att sänka högt blodtryck.
Svensk säsong: Vitkål har god hållbarhet och finns ofta hela året.
Plus för svenskodlat: Svensk kål är klimatsmart, supernyttig mat som vi kan frossa i hela året.
Förvaring: Alla sorters kål ska förvaras så kallt som möjligt, helst vid bara någon plusgrad och inte varmare är +4°C. Luftfuktigheten ska vara hög, så täckande plastfilm eller plastpåse rekommenderas för att skydda mot uttorkning, såvida det inte rör som om hela vit- eller rödkålshuvuden.