Svenska tomater

"All tomatodling är certifierad enligt IP Sigill vilket är en garant för livsmedelssäkerhet och att odlingen sker på ett hållbart sätt med största möjliga miljöhänsyn."

En tredjedel av alla svenskar äter tomat i stort sätt dagligen och vi äter ungefär 10 kg tomat per person och år. Men bara en av tio tomater som äts i Sverige svensk. Det gör att det finns en stor potential till en ökad försäljning av svenska tomater. Vi har mycket goda förutsättningar för odling av tomater i Sverige. Vattentillgången är bra. Det nordiska klimatet bidrar till tomaternas mognadsutveckling och de olika klimatförutsättningarna runt om i Sverige ger de många olika sorterna sin unika sötma och syra.

Visste du att:
• Humlorna pollinerar tomatblommorna, vilket är en förutsättning för att tomaterna ska skapas.
• Alla svenska odlare använder biologiska odlingsmetoder, det innebär att nyttiga insekter används för biologisk bekämpning av skadedjur.
• Allt vatten i odlingarna cirkuleras och regnvattnet tillvaratas i bassänger och renas för bevattning. Dessutom används precisionsbevattning för att minska användningen av vatten.

Svensk säsong: Tack vare företag som investerat i belysning för vinterodling finns det numera svenska tomater nästan året om. De flesta företag skördar dock från april till början av november. I november rivs plantorna ut och det städas i växthusen. I januari planteras nytt för att kunna börja skörda igen i april.

Plus för svenskodlat: 

Arvento Värdefull sort, 100 gram.

Elanto Vacker tomat med fin smak, 95 gram

Flavance God och smakrik sort med mycket hög lykopenhalt, en så kallad lykopentomat. Intensivt röd såväl i skalet som inuti, 80 gram.

Maranello Tomat med fin färg och smak, 80 gram.

Kvisttomat
Det finns flera olika sorter av stora tomater som skördas med kvist, till exempel Merlice, 125 g, och
Cloedo, 80 g.

Cocktailtomater
Annamay
Utsökt, smakrik tomat med fin balans mellan sötma och syra. Har dessutom särskilt hög lykopenhalt. Skördas ofta med kvist. 35-40 gram.

Kentaro
Rosa cocktailtomat med fin sötma, 30 g

KingCreol

Mörkbrun cocktailtomat, 40-50 g

Yellow Sun
Solgul tomat med god smak, 35-40 gram.

Zebrino
Grönstrimmig tomat med tydlig tomatsmak. Krispig med fast fruktkött. Mycket vacker inuti – nästan vinröd – och därmed fin i sallad. 30 gram.

12143_zebrino

 

Körsbärstomater

Bamano
Liten droppformad, gyllengul tomat med söt och god smak, 15-20 gram.

Gul körsbärstomat
Det finns många sorter av gul körsbärstomat på marknaden, till exempel Yolita som är på bild nedan.
Det är en tomat med frisk ,aningen syrlig smak, 18-20 gram.

12122_cocktail-gul

 

Juanita
Liten röd körsbärstomat på kvist, 10-15 gram.

MiniKumato
Mörkbrun liten körsbärstomat med fin sötma.
Liknar KingCreol fast mindre i storlek, 15-20 gram

12128_mini-kumato.

 

Orangestar
Väldigt vacker, klart orange i färgen och bra smak, 15-20 g.

Pärltomat
Grupp av tomater för finsmakare. Mycket små och mycket goda röda och gula sorter, 15 gram. Den röda nedan är Angelle, den gula en nummersort som ännu saknar sortnamn.

Sakura
Röd, väldigt smakrik, förhållandevis stor körsbärstomat, 25-30 gram.

Sassari
Liten röd körsbärstomat med söt smak, 15-20 gram.

Tomato Berry
En hjärtformad tomat med mjuk och söt smak. Kallas även för jordgubbstomat eller Corazon, det spanska ordet för hjärta, 25 gram.

Vanliga plommontomater
Celine
Tomat med fasthet i fruktköttet. Söt och smakrik, 70-90 gram.

Organza
Tomat med fasthet i fruktköttet. Söt och smakrik, 70-90 gram.

Midiplommontomater
Amarillo Klart gul tomat med fin tomatsmak, 35 gram.

Ardiles
Fin sort med vacker färg. Bildar långa, täta klasar. 35-40 gram.

Chinouk
Orange midiplommontomat, 25-35 gram

Flavorino
Röd midiplommontomat med utsökt smak, 35 gram.

Zebra
Grönrandig midiplommontomat, 40-45 gram.

Miniplommontomater

Caldino
Röd, mycket god miniplommontomat på kvist, 15 gram.

Lemonade
Ljusgul tomat med aningen citron i smaken. Liknar en vindruva både i storlek, form och färg, 12-15 g.

Santorange
Orange miniplommontomat med god smak, 20 gram.

Santalina

Röd miniplommontomat med mycket smak, 15 gram

Udda tomater

Oxhjärta
Grupp av tomater med många veck och väggar, på bilden nedan är det sorten Tomawak. Gruppen går även under det franska namnet Coeur de boeuf. Frukterna varierar i storlek och form, 180-220 gram.

12088_tomat_3

San Marzano, maxi
Grupp av avlånga tomatsorter som är köttiga med mycket väggar. Bra i matlagningen, 135–150 g.

San Marzano, mini
Grupp av tomatsorter som är avlånga, köttiga, små och smakrika, 20–35 g.

12124_san-marzano-maxi-och-san-marzano-mini

Förvaring: I +11 till +20°C beroende på vad man vill uppnå. Är det svalt mognar tomaterna långsammare, rumstempererade smakar de bäst. Vid lägre temperatur än +11°C förlorar tomater i smak och konsistens.

Miljövänlig odling (Källa: Grön kompetens 2017)
Svensk tomatodling står  för miljötänk från början till slut. Att använda alla insatser på ett resurseffektivt sätt och säkra att konsumenten får en god tomat med hög livsmedelssäkerhet utgör basen i svensk tomatodling. Tomatodlarna har god omsorg om både den yttre och den inre miljön, från det att fröet sås till dess att den mogna tomaten kan plockas från plantan. All tomatodling är certifierad enligt IP Sigill. IP Sigill är en garant för livsmedelssäkerhet och att odlingen sker på ett hållbart sätt med största möjliga miljöhänsyn.

Våra uppvärmda växthus ger goda möjligheter att skapa de bästa förhållandena för tomatplantan. Idag sker uppvärmning med förnybara energikällor i 85-90 % av de svenska tomatväxthusen och flis, pellets och spillvärme är de stora energikällorna. Leverans av energiråvara sker från närområdet vilket innebär korta transporter och låg miljöpåverkan. Energieffektivisering har varit ett ledord inom tomatodlingen under de senaste decennierna och energianvändningen har under de senaste 15 åren minskat med 30-35 % tack vare stora insatser med isolering av växthus med vävar och olika isoleringsmaterial.

Tillgång till bra vatten i tillräcklig mängd är grunden för all typ av växtodling. Noggrann kontroll och styrning av vattning och gödsling ger goda tomater med lång hållbarhet. I svensk tomatodling används inte mera vatten och växtnäring än det plantorna tar upp. Odling sker i slutna system, så att allt vatten och växtnäring som plantorna inte tar upp, samlas upp, renas och skickas tillbaka till plantorna igen. Detta göra att växtnäringen och vattnet utnyttjas till nära nog 100 % och det finns ingen risk att oönskade mängder av växtnäring hamnar i vattendrag. Det är bra både för miljön och för odlarens ekonomi.

Friska plantor
Man kan säga att en tomatodlare bygger upp sitt eget ekosystem i växthuset. Genom att låta plantorna växa i en ideal miljö befrämjas plantornas naturliga motståndskraft – helt enkelt en miljö som är så bra som möjlig för plantorna och så dålig som möjlig för skadegörare. Biologiska växtskyddsmetoder med hjälp av nyttodjur är nyckelord. Många års erfarenhet har gjort att man lärt sig att tillämpa naturens egna kontrollsystem mot skadegörare. Tack vare Sveriges nordliga läge med en lång vinterperiod har vi lägre smittotryck av skadegörare utifrån jämfört med sydligare länder. Dessutom ligger odlingarna relativt långt ifrån varandra, vilket gör att risken för smitta mellan odlingar inte är så stor. Traditionell tomatodling har i stor utsträckning kommit att innebära odling helt utan kemiska växtskyddsinsatser eller med ett minimum av kemisk insats. Något som väl stämmer överens med tomatodlarnas egna värderingar. Det är något som också gillas av humlorna, som är tomatodlarens trognaste medarbetare och som pollinerar tomatblommorna så att frukterna blir många och av bästa kvalitet.