Purpurhortensia

"En rikblommande purpurhortensia med överlägsen härdighet."

Hydrangea serrata LAMONA® E (’Ep Mona’), purpurhortensia LAMONA® E

Sorter av purpurhortensia brukar vara härdiga till zon 2 eller 3, men här kommer en som klarar zon 4(5)! LAMONA E utmärker sig även genom riklig blomning och sitt täta, kompakta växtsätt. Busken blir endast 60-70 cm hög och 80-90 cm bred.

Blommorna är blå på jordar med lågt eller neutralt pH, annars rosa. De sitter i flata blomställningar som utvecklas på årsskotten. Blomningen pågår från juli till en bit in i september. Bladen är mörkt gröna och får i ljusa lägen en vacker röd höstfärg.

Det här är en buske för frisk till fuktig jord i sol till halvskugga. Använd den som solitär eller i grupp, i privata trädgårdar och offentliga sammanhang. Den är fin som marktäckande buske i rabatter och fungerar även bra i kruka.

LAMONA E härstammar från ön Cheju-do i Sydkorea. Där uppmärksammade Mona Holmberg och Ulf Strindberg en rikblommande purpurhortensia med blå blommor år 1992. Hortensian stod på 1800 m höjd, vid kraterkanten av vulkanen Halla-San. Paret Holmberg och Strindberg arbetade då på Göteborgs botaniska trädgård och var på insamlingsresa. De plockade frön från busken och ur sådden valde de ut en planta som de sedan förökat. Det är denna klon som fått namnet LAMONA efter Mona Holmberg och blivit E-märkt på meriterna härdig, kompakt och rikblommande.