Solhatt – både vacker och läkande

"Solhatten är en härlig krukväxt som blommar långt in på hösten och tål torka bra"

Solhatten är en perenn som tillhör rudbeckiasläktet och finns i många olika varianter. Den röda solhatten har varit kanske den mest populära för oss i väst.  Den påstås ha positiva effekter på vår hälsa och kan lindra  förkylningar.

 Vetenskapligt namn (Latin): Echinacea

Familj: Korgblommiga växter (asteraceae)

Solhatt, och framför allt röd solhatt, har sedan lång tid tillbaka varit en växt synonym med den naturliga läkemedelskonsten i Nordamerika. Man har använt den för att behandla och bota olika sjukdomar. Röd solhatt, eller röd rudbeckia som den också kallas här i Sverige, har antiseptiska och immunförsvarsstimulerande egenskaper. Detta har gjort den till ett populärt naturläkemedel när det gäller att behandla exempelvis förkylning.

Echinaceas läkande egenskaper må vara en starkt bidragande orsak till dess popularitet, men solhatten är också en väldigt vacker perenn. Den ger en stor och ståtlig blomma som kan sträcka sig upp till en meter över marken. Du som gillar valmöjligheter lär också glädjas över att den finns i flera olika färger, där det bland annat går att välja mellan vita, aprikos, gula eller gröna blommor.

Stammen på växten är kraftig och det gör att solhatt passar utmärkt som en snittblomma när olika blomsterarrangemang planeras, eller som dekoration i en vas.

Solhatt trivs utmärkt i blandade rabatter och har sin blomningstid på sensommaren, mellan juli och september.

Solhatten är inte bara uppskattad av oss människor för sin skönhet och sina egenskaper, denna sensommarblomma är också älskad av fjärilar och bin.

Skötselråd

Solhatt, eller Echinacea som den även kallas, älskar värme och sol. Den vill gärna stå på en solig plats och det rekommenderas därför att du planterar den i söderläge om du bor i de norra delarna av landet. Det gör att solhatten får de bästa av förutsättningar för att växa sig stark och leverera fantastiska färger i rabatterna när hösten börjar leta sig in över landet.

 • Jord – Solhatten är en lättodlad växt som trivs i de flesta av jordar. Men jorden får gärna vara varm och mullrik för bästa möjliga resultat. Vanlig planteringsjord är ett utmärkt val för den som vill få solhatten att trivas.
 • Vattning – Se till att jorden är väldränerad så att inte växten drunknar i vatten. Solhatten klarar till och med av perioder av väldigt varmt väder och torka, men om torkan håller i sig över en längre tid är det rekommenderat att man vattnar.
 • Näring – Vanlig gödning är också att rekommendera för att ge växten de allra bästa möjligheterna att blir så praktfull som bara en solhatt kan bli.
 • Beskäring – Solhatten är en flerårig växt som behöver beskäras varje år. Det gör man med fördel på våren och då ska beskärningen ske vid marknivån.

Snabbfakta solhatt (Echinacea)

 • Har använts för att bota och läka ormbett, sår och febersjukdomar.
 • Används idag för att utvinna naturläkemedel som lindrar förkylningsbesvär.
 • Är en storfavorit bland bin och fjärilar.
 • Finns i många olika sorter, där den röda solhatten är den mest populära.
 • Växer naturligt i sydöstra Kanada och i östra USA.
 • Den röda solhatten blev årets perenn i världen 1998.
 • Trivs upp till växtzon 6.