Historik och egenskaper:
Fänkål är en stjälkgrönsak och finns även som en minivariant.
Användning: Fänkålen passar fint att strimla tunt i sallader men även att tillaga tillsammans med fisk och skaldjur i grytor och gratänger. Den speciella lakritsbetonade smaken är god tillsammans med ost. Den gröna dillen som växer på toppen av fänkålen är aromatisk och är god och dekorativ i sallader och fiskrätter.
Näring Fänkålen är en supergrönsak inte minst vad gäller innehåll av vitaminer och mineraler. Den är särskilt rik på C-vitamin och järn men innehåller också mycket fibrer.
Svensk säsong: Fänkål finns svenskodlad från juni och fram till oktober.
Plus för svenskodlat: Fänkål är lättodlad på friland i vårt klimat och alltså inte energikrävande. Närodlat i Sverige ger lägre klimatpåverkan genom kortare transporter.
Förvaring: Fänkålen förvaras i kylen, gärna i plastpåse. Den gröna dillen vissnar lätt. Fänkål kan skäras i bitar och frysas in rå eller förvälld i täta förpackningar.