Saintpaulia

"Saintpaulian vill ha lagom med ljus och lagom med fukt.. En saintpaulia har ingen viloperiod och kan blomma när som helst under året."

Saintpaulian är en av världens populäraste krukväxter. Växten är mycket lättodlad och variationsrik. Den är dessutom mångårig. Det finns både sorter som är skira och romantiska och sådana som är färgstarka och tuffa, det är bara att välja sin favorit.

Saintpaulian har fått sitt namn efter den tyske militären Walter von Saint Paul-Hilaire, som upptäckte släktet i de tyska Afrikakolonierna. Tack vare sina saftiga och tjocka blad klarar blomman ett visst mått av torka utan problem.

Saintpaulian är den perfekta blomman för vårt inomhusklimat. Den ska stå i normal rumstemperatur hela året, aldrig under 16°C. För att man ska få en så riklig blomning som möjligt ska blomman stå ljust, dock inte i söderfönster annat än vintertid. Den trivs bäst i något fuktigare klimat, men klarar vår torra inomhusluft mycket bra. Om man duschar vatten på bladen är det viktigt att vattnet är rumstempererat.

Blomman vattnas så att den blir ordentligt genomvattnad. Därefter är det viktigt att jorden får torka ut mellan bevattningstillfällena, detta är speciellt viktigt vintertid. Om blomman vattnas underifrån ska vatten som inte sugits upp hällas av, ständig väta tar död på växten. Ett visst mått av torka klarar saintpaulian bra tack vare sina saftiga och tjocka blad. Eftersom rötterna är känsliga för temperaturväxlingar bör man endast vattna med rumstempererat vatten. Kallt vatten som spills på bladen kan dessutom ge upphov till gula fläckar. Svag näring ges någon gång i veckan fram till årets slut, därefter vilar plantan. Näringstillförseln återupptas under våren när ljuset återkommit och plantan börjar växa igen. Vissna blommor och blad plockas bort och växten planteras om på våren i porös och genomsläppig jord. För att bibehålla blommans vackra form bör växten emellanåt delas. Köper man växten under den kallare perioden på året är det viktigt att packa in plantan och skydda den ordentligt från kyla när man fraktar hem den.

Källa: Blomsterfrämjandet