Historia och egenskaper
Rosmarin betyder ”havets dagg” och härstammar från Medelhavet.
Rosmarin var förr känd som det goda minnets ört och grekiska forskare bar ofta en krans av rosmarin vid sina examinationer. Den hyllades också för sin hållbara doft och fick därav symbolisera varaktighet och trohet. Det latinska namnet betyder ”havsdagg” vilket antyder var rosmarin gärna växer, vid Medelhavet. Rosmarinens mörkt gröna blad påminner om barr med sin långsmala form och läderliknande struktur.
Användning
Rosmarin är en klassisk krydda till kraftigare mat som lamm, vilt och rotfrukter. Bryt gärna hela kvistar och låt dem koka med i grytan, såsen eller soppan. Rosmarin ger också fräschör åt fet mat, speciellt ihop med exempelvis citron och vitlök.
När du plockat bladen från kvistarna kan du spara stjälkarna och lägga dem i grillglöden. Det ger köttet fin arom. Doften är djupt aromatisk med barr- och citrustoner.
I rabatten: Rosmarin trivs bra i kruka eller i en varm och lucker jord i rabatten. Plantera rosmarinen i ett soligt läge och låt den torka ut mellan vattningarna. Rosmarin är halvhärdig och kan övervintras utomhus på gynsamma platser i södra Sverige. Rosmarinen vill ha det väldränerat och om du lyckats övervintra den, glöm inte att vattna den på vårvintern när den starka vårsolen kommer då dyker ofta de vackra blå blommorna upp.