Bollkrysantemum

"Bollkrysantemum finns i många härliga färger och passar för såväl balkong som altan"

Bollkrysantemum, Chrysanthemum x morifolium

Bollkrysantemum tillhör familjen Asteraceae, korgblommiga växter. Genom förädling har många sorter tagits fram, t.ex. krysantemum som krukväxt och bollkrysantemum för utomhusanvändning. Kallas i handeln för ‘Gardenmums’ (en kombination av Garden och Chrysanthemum). Trots sin storlek är det endast en stickling i varje kruka och plantorna toppas en gång för att sedan växa till den runda formen. Den finns i praktiskt taget alla färger utom blå. Chrysanthemum från det grekiska chrysos som betyder guld och anthemon som betyder blomma, guldblomma. Krysantemum är en gammal kulturväxt som odlades i Japan och Kina redan för över 3000 år sedan.

Bollkrysantemum är en utplanteringsväxt som trivs i sol till halvskugga i väldränerad jord. Det är en storslagen höstväxt för trädgården, altanen eller balkongen. Den gör sig bra ensam i en kruka eller tillsammans med andra höstväxter i större samplanteringar. Har ett runt tilltalande växtsätt och översållas med vackra blommor. Tål lätt frost, men räknas som ettårig.

Skötsel
Bollkrysantemum har en rik blomning som är särskilt välkomnande en ruggig höstdag. Se till att växten får tillräckligt med vatten, om blomman torkar ut kan knopparna falla av med utebliven blomning som följd.

Plus för svenskodlat:

  • Korta transporter är klimatsmart och ger dig fräscha växter som är lättare att lyckas med.
  • Svenska plantskolor odlar härdiga och friska sorter som är anpassade för vårt klimat.
  • Växterna är i fas med årstiden hos dig.
  • Ingen import av nya skadegörare.