Rödbeta, Polkabeta och Gulbeta

"Svenskodlade rotsaker är mycket klimatsmart mat."

Rödbetan är en gammal kulturväxt som odlats i tusentals år och härstammar från strandbetan som fortfarande växer vild vid Medelhavet. I Sverige började den odlas på 1700-talet. Rödbetan är som de övriga betorna släkt med mangold. De runda betorna är vanligast med det finns också avlånga och plattrunda. Smaken hos rödbetan är både söt och fyllig. På senare år kan vi också njuta av gulbetor och polkabetor med liknande smak och med den fördelen att de är lättare att hantera eftersom man slipper bli kladdig av det röda färgämnet betacyanin.

Användning: Äntligen har rödbetan kommit upp sig på tallriken och fått sällskap av getost och honung och är inte bara det tillbehör i form av ättiksinlagd som den sedan länge varit hos oss. Inlagda rödbetor i söt ättikslag är ju ett utmärkt sätt att konservera och därmed kunna spara rödbetor för vintern behov. De klassiska inlagda rödbetorna passar mycket bra som tillbehör till flera rätter som exempelvis kalops och pyttipanna men den inlagda rödbetan är också god och vanligt förekommande i rödbetssallad eller sillsallad på julbordet. På sommaren äter vi gärna de färska rödbetorna med salt och en smörklick som en förrätt eller som tillbehör till grillat kött och fisk. Vinterrödbetorna som har betydligt längre koktid, bortåt en timme jämfört med sommarrödbetornas 15–20 minuter, är goda att råriva och använda i den ryska rödbetssoppan Borstj. De kan också rårivas, blandas med ägg och stekas som rårakor, eller kokas, finrivas och användas som bas i vegetariska biffar, eller klyftas och ugnsstekas. Även om rödbetan färgar av sig kraftigt när man skalar och skär den har den så mycket smak som tillagad att det är värt att diska skärbrädan lite extra och ett tips är att använda handskar. Den röda färgen får rödbetan från betacyanin, ett färgämne som finns i cellsaften.Var försiktig vid ansningen så att inte skalet skadas, då läcker den vackra röda saften ut i kokvattnet. Skär alltså inte av spetsen och låt cirka 5 cm av blasten finnas kvar under kokningen.

Gulbeta är nära släkt med rödbeta, en underart till arten Beta vulgaris i familjen mållväxter. Den ser ut som rödbeta i formen men har mer brunorange skal och vackert gult fruktkött.

Polkabeta finns i butikerna framför allt under höst och vinter. Polkabetan är något mildare i smaken än rödbeta. Den är snyggt vit- och rödmelerad, men lite mer rosa vid tillagning. Blasten går, liksom rödbetans att använda ungefär som mangold.

Svensk säsong: Svenska vinterrödbetor finns under hela året och börjar säljas så snart knipperödbetor med blast som finns från juni till augusti tar slut. Även gul- och polkabetor finns stor del av året.

Förvaring: Kallt, helst mellan 0 och +2°C, och vid hög luftfuktighet. Bästa
emballaget är en perforerad plastpåse. Rödbetor som ligger för varmt
torkar ut.

Plus för svenskodlat: Svenskodlade rotsaker odlas på friland och är mycket klimatsmart mat. Rödbetor är en tålig grönsak som inte är värmekrävande och kan odlas i hela vårt avlånga land.