Plommon

"Doften av mogna plommon en höstdag är fantastisk"

Man tror att plommon ursprungligen kommer ifrån områden runt Kaukasus och Kaspiska havet i västra Asien. Plommon hör till stenfrukterna och finns i flera färger, former och smaker. Fruktköttet är sött och saftigt. Frukten passar bra att torka, till sylt och marmelad eller att äta direkt som den är. Plommon behöver värme och långa höstar för att hinna mogna fram. De är saftiga med en härlig sötma och en smak som inte finns någon annanstans.
I Sverige kan vi njuta av plommon från juli till oktober. Några vanliga plommonsorter:
Herman som mognar redan i juli  och är ett blåviolett plommon med fast fruktkött och lätt syrlig smak. Herman har tagits fram på Balsgård.
Opal har korsats och dragits upp på Alnarp. Det är ett rödviolett, ovalt plommon med gult, saftigt fruktkött. Mognar normalt i början av augusti.
Victoria kommer urpsprungligen från England. Det är ett rödlila plommon med oval form. Fruktköttet är ljusgult med söt smak.

plum-2427588_1280