Persilja

"Glöm inte persiljan som är en fantastisk smakgivare och ger så mycket fin näring."

Historia och egenskaper

Persiljan tillhör de äldsta kulturväxterna och är släkt med dill, koriander och körvel. Från början användes persiljan främst som läkeört men idag är den given i köket. Under medeltiden förekom mycket vidskepelse och i England trodde man bland annat att djävulen tog ett tionde av den sådda persiljesådden. I norra Europa blandade man persilja i boskapets foder på midsommarnatten för att skydda dem mot häxorna. Den slätbladiga persiljan har stora, gröna blad som bildar en krona. Den krusbladiga persiljans stora, gröna blad krusar sig kraftigt till buketter.

Användning
Persiljan har aromatisk doft och smak. Den är en av våra vanligaste örter och given i kryddsmöret, till strömmingen och tillsammans med de flesta andra örter. Suverän ihop med vitlök och svamp. Använd den gärna i grönsalladen, både för att den är god men också väldigt nyttig.

I rabatten: Persilja är en tvåårig ört som ofta frösår sig så att den dyker upp lite här och var i trädgården. Så persilja på våren eller köp krukodlad och plantera i kryddlandet i näringsrik jord.