Oxalis

"Oxalis passar utmärkt som dekoration vid festliga måltider och desserter - och dök bland annat upp på förrättstallrikarna på Nobelfesten 2016."

Oxalis är en klöverliknande ört som smakar syrligt och gott och som passar perfekt både som ingrediens i en sallad och som dekoration.

Namnet oxalis kommer från Grekiskans oxys som betyder sur. Röd oxalis tillhör släktet harsyror, som innehåller 500 arter – varav fyra förekommer vildväxande i Sverige. Och i handeln finns de att köpa i olika storlek och färg.

Den mest kända harsyreväxten är förstås vår vanliga harsyra som vi hittar i våra svenska skogar. Dock har även den röda oxalisen kommit att bli minst lika populär, dels tack vare sin vackra mörkröda färg.

Den röda oxalisen har också hjärtformade blad och får gula blommor. Den växer på höjden och har flera blad per stjälk, till skillnad från den gröna harsyran som bara har ett blad per stjälk.

Röd oxalis är perfekt att dekorera olika maträtter med – då både bladen och blommorna är ätliga. Du har säkert sett den som dekoration på restaurang eller konditori. Smaken är precis som hos all övrig oxalis syrlig och frisk och örten är rik på vitamin C. Det är dock viktigt att inte överdriva konsumtionen, eftersom den (precis som rabarber och spenat) innehåller oxalsyra, vilket kan vara skadligt i stora mängder. Därför passar den bäst som krydda och smakförhöjare. Bland annat passar den bra som smaksättare till fisk, räkor och pilgrimsmusslor, men örten tål inte uppvärmning. 

I rabatten: Oxalis föredrar en sandig eller mullrik jord som dränerar väl. Köp plantor och plantera på våren. Oxalis kan vara svår att övervintra men ofta dyker den upp som frösådd lite här och var i trädgården.

Foto: Orto Novo.