"Söta och matiga majskorn smakar gott i tacos med lax, tomat, sallat, cheddarost och tacokrydda"
Majs odlas över hela världen och är efter ris och vete en av de viktigaste grödorna. Troligen var det Christoffer Columbus som tog majsen till Europa. Det finns tusentals majssorter som trivs i olika sorters klimat och majssorter som är söta, sådana vi är vana vid och andra sorter som är avsedd för djurfoder. Färgerna kan variera från gult till helrött, svartrött mm. De riktigt gula kolvarna brukar vara söta och goda.
Majskolvar är omogna kolvar av sockermajs där kornen sitter tätt packade i rader på stocken. Minimajs är en majs som inte är fullvuxen och som skördas när kolven fortfarande är mjuk och går att äta hel.
Användning
Kolvarna äts kokta eller grillade med smör och salt. Koka den riktigt färska majskolven 5-6 minuter. I gamla kokböcker kan det stå 10 minuter men det är för länge. Själva majskornen passar bra i mexikanska rätter, sallader och salsor men är även goda i soppor och grytor. Den färska majskolven kan frysas utan förvällning men bör inte förvaras längre än ett år i frysen.
Svensk säsong
Augusti–oktober
Förvaring
Bäst i kylskåp i 2–6 grader.