Höstglöd – Kalanchoe

"Höstglöd är en tålig växt som tål att torka ut"

flowers-2684877_1920

För den som gillar lättskött är höstglöd ett utmärkt val! Växtens tjocka blad gör att den klarar sig med modesta vattenmängder och den rikliga blomningen varar länge. Eftersom blomningen på höstglöd är riklig kan du med fördel nypa av skott med blommor på och sätta i små vaser. Snabbt bildas då också dekorativa rötter. Höstglöd finns i många olika nyanser av gult, rött och orange samt i milda pastellnyanser och vitt.

Det vetenskapliga släktnamnet på höstglöd är Kalanchoe. Bästa placeringen är en ljus och solig plats, men den klarar även norr och österfönster bra. Höstglöd är en väldigt frisk växt och den tål både att jorden och luften är torr. Vattna ordentligt när du väl vattnar och låt den sedan torka ut ordentligt innan nästa vattningstillfälle.

Det finns enkla och fyllda former av höstglöd. Sorterna med fyllda blommor tillhör Calandiva-Serien. De fyllda blommorna är mycket söta och ser nästan ut som små rosor. Lite kuriosa om Calandivan är historien om hur sorten upptäcktes. Tågerups Trädgård i Skåne odlade vanlig höstglöd och en av blommorna sorterades ut vid orderplock eftersom knopparna såg missbildade ut. På helgen plockade frun i huset in lite blommor till det egna hemmet och hon valde då den utsorterade plantan med de abnorma knopparna. När knopparna öppnat sig visade det sig att blommorna var fyllda. En världsnyhet var född.