Citronmeliss

"Citronmeliss är gott som örtté men också i en sval drink"

Historia och egenskaper

Citronmeliss är en av de mest kända medicinalörterna och kallas ibland hjärtansfröjd.

Citronmelissen introducerades i Sverige redan på 1300-talet och var känd som en läkeväxt. Förutom att bladen är hjärtformade sägs även namnet ”hjärtans fröjd” härleda till att örten ansågs ha lugnande egenskaper för hjärtat. Även Linné omnämner den för dess nyttighet som medicinalväxt. Sitt latinska namn Melissa, har den fått från det grekiska ordet meli som betyder honung. Doften ansågs vara lockande på bin och förr gned man in nya bikupor med örten, därav också namnet bisuga.

Citronmelissen har varit en uppskattad matört i södra Europa där den användes i bland annat omeletter och sallader. I Sverige har den aldrig riktigt tagit sig in bland för- och varmrätter utan dominerar som dekoration på sötsaker och i drycker. Som namnet hjärtansfröjd antyder, så är örtens gröna blad hjärtformade med sågtandade blad. Utseendet påminner om brännässla men med en ljusare färg.

Användning

Citronmelissens blad kan användas färska, frysta eller torkade och passar i sallader, soppor, såser, till fisk, samt tillsammans med frukt och i drinkar. Testa gärna att göra en pesto på bladen i stället för eller tillsammans med basilika. Bladen har inte alltför kraftig smak och bör därför inte kokas, utan användas färska. Citronmeliss är väldigt gott som örtte. Lägg bara bladen i en kopp hett vatten och låt det dra i cirka tio minuter, gärna ihop med färsk mynta. Har du fina stjälkar över kan du köra med dem i råsaftcentrifugen när du gör juice. Det ger en jättegod smak.

Doften är milt, parfymerat, citrusaktig och så aromatisk att den används i ett flertal likörer, bland annat Bededictine.

I rabatten: I rabatten vill citronmelissen ha en näringsrik jord och jämn tillgång till vatten. Den kan sprida sig rejält så vill man undvika spridning kan man plantera den i en stor kruka som man gräver ner. Citronmeliss kan du så eller köpa krukodlad.