Jordviva

"Primula är vårens första ört, just vad namnet anger."
  I naturen är olika primulaarter bland det första som blommar på våren och namnet Primula betyder just vårens första ört.
Sortimentet av Primula är stort.  Vi känner till ungefär 400 olika arter varav sju förekommer vilt i Sverige. Ett flertal 
arter och hybrider odlas som prydnadsväxter. Vanligast som krukväxt är förädlade former av jordvivaPrimula vulgaris, 
men syrenviva och fönsterviva förekommer också i handeln.

Primulasorter

’Girl’s Delight’ har ljusa, halvfyllda blommor som sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad. De är rosa-aprikos i flera nyanser och har ljusare kronbladskanter.

’Delft/Zebra Blue’ är en jordviva i lustigt, vitrandigt mönster mot himmelsblå botten. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

’Eltangi’ har intensivt signalgula blommor som är både färgstarka och dramatiska. Den gula mitten är omgiven av en ring i starkt rött. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

’Elena’ har ljust äppelblomsrosa blommor som är både färgstarka och dramatiska. Den gula mitten är omgiven av en ring i rosarött. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

’Sirococco’ har blå blommor, som skiftar i färg med ålder – bedårande vackert. Kronbladen är vitkantade, vågiga, liknar små cancan-kjolar. De sitter på korta stjälkar i mitten av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

’Bellerose’ är en sort av jordviva, vars blommor är halvfyllda och skiftar i färger från ljust crèmegult till ljuvt aprikosrosa på samma planta. Blommorna har en ljusare mitt och svagt vågiga kronbladskanter. De sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.

’Cleopatra’ har ljust ceriserosa blommor som är både färgstarka och dramatiska. Den gula mitten är omgiven av en ring i rosarött. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad

’Suze’ har ceriserosa blommor med en ljusare mitt. De är halvfyllda och har svagt vågiga kronbladskanter. Blommorna sitter på korta stjälkar i mitten av plantan, omgivna av en bladrosett med avlånga, krusiga blad.