Pelargon

"Prova gärna doftpelargoner som krydda i mat och bakverk"

Den i Sverige utan tvekan mest populära prydnadsväxten är pelargon. Pelargonen har funnits som krukväxt sedan 1800-talet. 2019 produceras  ca 10 miljoner pelargoner av våra svenska trädgårdsmästare och intresset för pelargoner är stort. Vi byter sticklingar, upptäcker nya sorter och njuter av den mångfald som pelargonsläktet erbjuder som aldrig förr.

Varför är just pelargonen så populär? En av anledningarna är säkert att den är så lätt att lyckas med. Få andra växter uthärdar våra försummelser lika bra som pelargonen, även när vi behandlar den illa överlever den oftast. Men framför allt finns det nog ingen annan blomma som svarar lika väl på våra omsorger. Behandlar vi den väl svarar den med enorm blomsterprakt. Och så mycket ansträngning behövs inte heller, tänk ljus, näring och vatten så har du kommit långt.

Här delar vi med oss av de bästa tipsen som får dig att bli expert på pelargoner.

Skötseltips för pelargoner i trädgården

Läget

Pelargoner älskar ljus och värme och därför trivs de utmärkt i varma och soliga lägen. De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra och planteras pelargonen i en rabatt bör den vara väldränerad.

Vid samplantering av pelargoner tänk på att inte plantera dem för tätt, pelargoner vill ha ljus och växer med tiden, så låt det vara lite luft runt dem.

Näring

Pelargoner som kommer från affären eller som övervintrat inomhus och som flyttas ut kan behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Efter omplanteringen är det enklaste sättet att tillföra näring att regelbundet vattna med en svag näringslösning.

Vatten

Varma soliga dagar trivs pelargonerna som bäst och då är det viktigt att vattna dem ordentligt. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt.

Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas ordentligt. Några dagar utan vatten klarar dock alla pelargoner galant och pelargoner ska alltid vattnas först när jorden hunnit torka ut.

Regniga perioder under sommaren kan det bli onödigt blött för pelargonen. Ta då bort faten under krukorna, så att inte överskottsvatten blir stående, utan kan rinna undan.

Putsa

Putsa pelargonerna efter hand så ser de fräschare ut. Skaka också gärna bort de kronblad som trillar ner på underliggande blad. Vid regnigt och fuktigt väder kan annars kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel.

Skötseltips för pelargoner inomhus

De flesta pelargoner är uteväxter för balkonger, uteplatser och trädgården, men det finns också många pelargoner som fungerar ypperligt inne. Framförallt är det tidiga engelska och änglapelargoner liksom olika doft och brokbladiga sorter som dominerar användningen inne. Pelargoner som står inne vill liksom pelargoner i trädgården ha gott om ljus. Full sol i ett söderfönster kan ändå bli för mycket eftersom den hetta som byggs upp bakom glaset blir väldigt stark. Skugga därför mot den värsta solhettan eller placera i fönster med vandrande skugga.

Vattna först när jorden torkat ut och glöm inte att tillsätta näring till vattnet regelbundet.

Svensk säsong: Från slutet av januari till slutet av augusti.

 

Användning: I ljusa och soliga lägen, inomhus och utomhus. Generöst med vatten och näring under sommaren ger bäst tillväxt och blomning, men låt jorden torka upp mellan vattningarna. Plantera i bra, porös jord i väl tilltagna krukor och lådor utomhus, eller i rabatt. Prova gärna doftpelargoner som krydda i mat och bakverk.

Sortiment: Pelargoner delas in i bland a zonalpelargoner, engelska pelargoner, änglapelargoner, doftpelargoner, stjärnpelargoner, hängpelargoner och vildarter. Inom varje grupp är mångfalden enorm. Både gamla och nya sorter odlas i Sverige idag. En del sorter mår bäst inomhus eller på väl skyddad plats utomhus, andra är väl rustade för väder och vind.

Plus för svenskodlat:

Chokladpelargoner
Dubbel blomsterglädje blev det när Årets pelargon 2019 var två tjusiga chokladpelargoner ur Brocade-serien. “Brocade Salmon Night” och “Brocade Cherry Night”. Namnet chokladpelargoner kommer från de annorlunda bladverken, som är mer svarta än gröna. Namnen ger en fingervisning om färgen på de olika pelargonerna. “Brocade Salmon Night” har blommor i en laxrosa ton och hos “Brocade Cherry Night” går blommorna istället i körbärsrött. Hos båda sorterna fördjupas färgen på blommorna när nätterna blir svalare.

På senare tid har intresset för pelargoner med intressanta bladverk och spännande strukturer ökat och för valet av Årets Pelargon 2019 är bladverket lika viktigt som blomningen. Utmärkelsen går till en pelargonserie som heter Brocade-Serien med sorterna ’Brocade Salmon Night´ och ’Brocade Cherry Night´. Båda sorterna har bladverk som är mer svarta än gröna samtidigt som de blommar med fyllda blommor i härliga färgnyanser.

Pelargoner delas upp i olika grupper och Brocade-Serien är zonalpelargoner som tillhör gruppen Pelargoner med dekorativa blad. Sorterna Salmon Night och Cherry Night har båda mustigt, nästan chokladfärgade blad som ger karaktär. Bladen har en tunn ljust grön kantmarkering som omsluter den nästan svarta mittcirkeln och skapar en livfull kontrast. Ju soligare pelargonerna placeras desto starkare och intensivare blir färgerna. Det attraktiva bladverket kompletteras av fyllda blommor med lång blomningstid vilket skapar en intressant helhet.

För den sparsmakade kan det vara en god ide att plocka av blommorna och bara njuta av pelargonens dekorativa och vackra bladverk. Det blir då en sober och tjusig pelargon som passar fint utomhus på lugna platser tillsammans med till exempel buxbomklot, prydnadsgräs, hostor, lammöron och rogivande vattenspeglar. Blommorna kan istället användas till näpna buketter, bordsdekorationer och annan utsmyckning inomhus. De håller sig fint i vas ett par veckor.

Alla som älskar färg låter naturligtvis blommorna vara kvar och då finns två olika färgnyanser att välja på:

’Brocade Salmon Night’ har välfyllda blommor i en skimrande laxaprikosrosa ton. När nätterna blir svalare, fördjupas blomfärgen. Kontrasten mellan de ljuva blommorna och bladens intensiva, mörka färg är markant och växten väcker uppmärksamhet. Sorten passar lika bra till moderna miljöer som till mer traditionella. Blommorna och bladen framhävs till exempel mycket fint mot vitkalkade-, betong- och tegelväggar, men gör sig lika bra till lantligt faluröda och soligt gulmålade trähus.

’Brocade Cherry Night’ har välfyllda blommor i en klart körsbärsröd färgton. Precis som hos Salmon Night fördjupas blomfärgen när nätterna blir svalare och även här är kontrasten mellan blommorna och bladverket markant.

Placering
Sorterna fungerar fint både inne på fönsterbrädan och som utplanteringsväxt. Vill du placera pelargoner inne rekommenderas ett läge med rikligt ljusinsläpp. Längre in i rummet blir det lätt för mörkt. Ute är de fina både solitärt i kruka, men också att samplantera med andra sommarblommor. De mörka bladverken framhäver blommor och bladverk även hos andra växter. Det kan vara fint att samplantera ’Brocade Cherry Night’ med skira vita blommor från snötöreln och ’Brocade Salmon Night’ tillsammans med en hängverbena i liknande färgtoner. Den mer försiktige satsar på hängande växter som slideranka, silvernjurvinda eller murgröna och den som älskar färg kan blanda med i stort sett vad som helst! Det är också fint att ta upp den mörka färgen på bladen och till exempel samplantera med en mörkbladig alunrot.