Vegansk hemkunskap: Lätta recept med grönsaker i säsong

Gustav Johansson driver Sveriges största veganska blogg ”Jävligt gott”. Foto: Stefan Wettainen.

Kocken och entreprenören Gustav Johansson är personen bakom Sveriges största veganska matblogg och nu släpper han sin femte kokbok. "Rätterna innehåller max 7-10 ingredienser och tar som mest 30 minuter att laga".

Boken “Vegansk hemkunskap” ska vara en guide för att börja laga mer vegansk vardagsmat och innehåller bland annat checklistor för att komma igång, säsongsguider över råvaror och tips och trix för att få in mer grönt på tallriken.

– Jag förespråkar alltid att äta i säsong. Det absolut bästa är svenskt, ekologiskt och vego på samma gång. Jag använder till exempel gula ärtor istället för kikärtor i falafel för att hålla mig till svenska råvaror.

Vad har du för tips för att äta mer svenska råvaror när vi tillagar vegetarisk eller vegansk mat?

– Vi måste återerövra det svenska kulturarvet när vi äter mer vego. Tacos och smoothies kan inte vara det enda vi tillagar, då blir det bara mandel, avocado och acaibär. Men om vi fokuserar på europeiska och svenska rätter närmar vi oss de svenska råvarorna. Gör du en version på vegobullar på formbar färs kan du ju ha både svensk gurka, svenska lingon och svenska potatisar till. Eller varför inte göra en rotfruktsgratäng? Ju mer nordiska smaker du tänker, desto mer nordiska råvaror använder du.

Om jag skulle vilja äta mer vegetariskt eller veganskt, men jag inte riktigt vet hur jag ska komma igång, vad har du då för tips?

– För det första är det helt okej att fuska när du lagar din egen mat. Du behöver till exempel inte stå och göra en deg om du lika gärna kan köpa en i affären. För det andra behöver du ju inte laga maten själv om du inte gillar det. Du kan ju börja beställa vegetariska eller veganska alternativ vid de tillfällen du äter ute, då har du ändå kommit igång.

Spana in bloggen “Jävligt gott”.