Märket garanterar svenskproducerat

Gillar du precis som vi att köpa svenska råvaror och blommor som dessutom är odlade med extra omsorg om vår miljö? Då ska du kika efter märket Svenskt Sigill när du handlar. 

Den här tiden på året är så himla härlig. Det skördas nästan allt av såväl grönsaker som frukt och blommor i vårt avlånga land under hösten. Morötter, lök, rödbetor, snittblommor, utplanteringsväxter, äpplen, örter, tomater och gurka, ja listan kan göras hur lång som helst.

Svenskt Sigill är en miljömärkning för just svensk mat och blommor. Märkningen tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågorna och inkluderar dessutom regler kring djuromsorg och livsmedelssäkerhet. 

För en morot finns det till exempel 105 olika regler som odlaren ska följa för att verkligen ta ett helhetsgrepp om hållbarhetsfrågorna. Som konsument ska du inte behöva veta allt om biologisk mångfald och ett hållbart vattenuttag. Svenskt Sigill tar ansvar för klimat och hållbarhet genom att ha ett vetenskapligt fokus och följa den senaste forskningen. 

Några fördelar med Svenskt Sigill är att odlaren måste göra åtgärder för att öka mängden insekter, fåglar och vilt kring sina fält, t ex odla ett fält med blommor som särskilt drar till sig insekter. På det sättet ökar mängden arter och den biologiska mångfalden i vårt svenska odlingslandskap. En annan fördel är att om grödan behöver bevattning så måste det göras på ett hållbart sätt. 

När du köper en grönsak eller blomma märkt med Svenskt Sigill kan du vara säker på att den är odlad och förpackad i Sverige. Märket garanterar spårbarhet hela vägen tillbaka till den enskilda gården eller odlingen. I vissa fall till och med till det specifika fält där grödan har växt. Dessutom åker oberoende kontrollanter ut på gården för att vara säkra på att alla reglerna följs.

Läs mer på svensktsigill.se