Laga Gustavs gulärtsfalafel

Recept ur boken “Vegansk hemkunskap”. Foto: Stefan Wettainen.

4 PORTIONER, 45 MINUTER + BLÖTLÄGGNING

Så länge du kommer ihåg att lägga ärtorna i blöt på morgonen eller kvällen innan så är det faktiskt riktigt enkelt!

Kocken och entreprenören Gustav Johansson driver Sveriges största veganska blogg ”Jävligt gott” och är aktuell med sin femte kokbok.

Ingredienser

  • 250 g torkade gula ärtor
  • vatten till blötläggning
  • 1/2 msk + 1 msk bakpulver
  • 1 liten purjolök, ca 2 dl färdighackad
  • 1 bukett bladpersilja, ca 1 dl hackad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk spiskummin
  • 1/2 msk salt
  • svartpeppar
  • ev. sesamfrön
  • olja, till fritering
  • Gör så här

  • 1. Blötlägg ärtorna tillsammans med 1/2 msk bakpulver i vatten så att det täcker ordentligt dagen innan, eller senast på morgonen samma dag.
  • 2. Häll av vattnet och skölj ärtorna. Mal dem på den grövsta inställningen på din köttkvarn till en tjock massa, eller kör dem en gång i en matberedare.
  • 3. Skölj purjolök och persilja, skala vitlöken och grovhacka sedan allt.
  • 4. Mal ärtorna tillsammans med grönsakerna på den grövsta inställningen på köttkvarnen eller mixa allt i en matberedare.
  • 5. Mal smeten en sista gång, nu på medelinställningen på köttkvarnen eller finare i matberedaren. Blanda ner kryddorna i smeten och låt sedan stå i kylskåp i 15 minuter.
  • 6. Blanda ner bakpulver i smeten och forma sedan falaflar i önskad storlek. Rulla dem gärna i sesamfrön för en god yta.
  • 7. Hetta upp oljan till 180 grader i en stor kastrull med höga kanter. Fritera falaflarna i 2–4 minuter per sida (beroende på hur tjocka de är) tills de blir gyllenbruna och genomstekta.
  • 8. Ät!