Somrig lavendelglass utan glassmaskin

Glassen blir god både med färsk och torkad lavendel.

Denna överraskande goda glass med rund och len smak passar utmärkt till paj eller färska bär i säsong.

Ingredienser

  • 1, 5 msk färska lavendelblommor eller 1 msk torkade
  • 1 urskrapad vaniljstång
  • 0,75 dl (röd) mjölk
  • 3 äggulor
  • 1,25 dl socker
  • 3 dl vispgrädde

Pressa inte för hårt med skeden när du silar ut vätskan om du använder torkad lavendel, då riskerar smaken att slå över och bli väl koncentrerad.

Så här gör du:

  1. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i samma kastrull, tillsammans med lavendelblommorna.
  2. Häll över 0,75 dl mjölk och värm till det börjar koka. Ta av kastrullen och låt svalna innan du passerar den smaksatta mjölken genom en sil.
  3. Vispa äggulor och socker för sig i en bunke tills det blir fluffigt, och vispa sedan ner den smaksatta mjölken. Vispa en stund till så det blir fluffigt igen.
  4. Vispa grädden för sig, och rör sedan ner äggsmeten med slev.
  5. Häll över i en frysbar form och frys i minst 5 timmar; gärna över en natt.
  6. Servera med färska lavendelblommor.