Ur boken Bästa kladdkakorna av konditorproffset Mia Öhrn hämtar vi receptet på chokladfondanter som är en riktig drömdessert där bakelsens varma mitt väller ut som lava. Gräddningstiden är viktig för att få den rätta konsistensen på chokladbakelserna, men det varierar från ugn till ugn, så prova dig fram. Kanterna ska ha stelnat så att det går att lossa bakelsen ur formen utan att den kollapsar, men man vill heller inte grädda den för länge så att den blir torr. Servera med frysta, tinade bär från sommarens skördar.
Ur boken “Bästa kladdkakorna” av Mia Örn
Cirka 6 portioner
125 g smör
200 g mörk choklad,
gärna cirka 70 % kakaohalt
2 ägg
2 äggulor
3/4 dl strösocker
1/2 dl (30 g) vetemjöl
Smör och strösocker
till formarna
Bär och grädde
till servering och ev ätliga
blommor till dekor
1. Smörj sex stycken små ugnsfasta formar och strö dem tunt
med strösocker.
2. Smält smöret och chokladen försiktigt i en kastrull på spisen
eller i en bunke i mikron.
3. Vispa ägg, äggulor och strösocker riktigt vitt och pösigt.
Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten med en slickepott,
sikta ner mjölet och vispa försiktigt ihop till en jämn
smet.
4. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i
175 grader i cirka 14 minuter. Bakelserna ska fortfarande
vara kladdiga i mitten, men tar man dem för tidigt ur
de svåra att lossa ur formarna. När de höjer sig lite ur
formarna börjar de bli klara.
5. Ta ut formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på
assietter. Vänta 3–4 minuter och lyft sedan bort formarna.
Vill de inte lossna kan du skära med en kniv längs med
kanten och försiktigt dunka ut dem. Servera direkt, gärna
tillsammans med bär och vispgrädde eller glass.