Drömdessert med bär

chokladfondant_sid-47-1Ur boken Bästa kladdkakorna av konditorproffset Mia Öhrn hämtar vi receptet på chokladfondanter som är en riktig drömdessert där bakelsens varma mitt väller ut som lava. Gräddningstiden är viktig för att få den rätta konsistensen på chokladbakelserna, men det varierar från ugn till ugn, så prova dig fram. Kanterna ska ha stelnat så att det går att lossa bakelsen ur formen utan att den kollapsar, men man vill heller inte grädda den för länge så att den blir torr. Servera med frysta, tinade bär från sommarens skördar.

o%cc%88hrn_mia_1

Ur boken “Bästa kladdkakorna” av Mia Örn

Cirka 6 portioner

125 g smör

200 g mörk choklad,

gärna cirka 70 % kakaohalt

2 ägg

2 äggulor

3/4 dl strösocker

1/2 dl (30 g) vetemjöl

Smör och strösocker

till formarna

Bär och grädde

till servering och  ev ätliga

blommor till dekor

1. Smörj sex stycken små ugnsfasta formar och strö dem tunt

med strösocker.

2. Smält smöret och chokladen försiktigt i en kastrull på spisen

eller i en bunke i mikron.

3. Vispa ägg, äggulor och strösocker riktigt vitt och pösigt.

Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten med en slickepott,

sikta ner mjölet och vispa försiktigt ihop till en jämn

smet.

4. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i

175 grader i cirka 14 minuter. Bakelserna ska fortfarande

vara kladdiga i mitten, men tar man dem för tidigt ur

de svåra att lossa ur formarna. När de höjer sig lite ur

formarna börjar de bli klara.

5. Ta ut formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på

assietter. Vänta 3–4 minuter och lyft sedan bort formarna.

Vill de inte lossna kan du skära med en kniv längs med

kanten och försiktigt dunka ut dem. Servera direkt, gärna

tillsammans med bär och vispgrädde eller glass.

Ingredienser

  • 125 g smör 200 g mörk choklad, gärna cirka 70 % kakaohalt
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 dl (30 g) vetemjöl
  • smör och strösocker till formarna
  • Bär och grädde till servering och ev ätliga blommor till dekor
  • Gör så här

  • 1. 1. Smörj sex stycken små ugnsfasta formar och strö dem tunt med strösocker.
  • 2. 2. Smält smöret och chokladen försiktigt i en kastrull på spisen eller i en bunke i mikron.
  • 3. 3. Vispa ägg, äggulor och strösocker riktigt vitt och pösigt. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten med en slickepott, sikta ner mjölet och vispa försiktigt ihop till en jämn smet.
  • 4. 4. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 14 minuter. Bakelserna ska fortfarande vara kladdiga i mitten, men tar man dem för tidigt ur de svåra att lossa ur formarna. När de höjer sig lite ur formarna börjar de bli klara.
  • 5. 5. Ta ut formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på assietter. Vänta 3–4 minuter och lyft sedan bort formarna. Vill de inte lossna kan du skära med en kniv längs med kanten och försiktigt dunka ut dem.
  • 6. Servera direkt, gärna tillsammans med bär och vispgrädde eller glass.