Expertens tips: Så smygstartar du trädgårdssäsongen

Äntligen är våren är på ingång, och med den också trädgårdssäsongen. Och oavsett var i landet du bor kan du börja förbereda för sommarmånaderna. Här ger Malin Hidesäter, expert på Blomsterfrämjandet, sina bästa tips.

Malin Hidesäter, expert på Blomsterfrämjandet

Ligger snön fortfarande kvar i din trädgård? Det går faktiskt att börja pyssla ändå! Borsta bort snön från buskar och träd, så riskerar de inte att brytas under den tunga, blöta snön. Låt däremot snön ligga kvar under buskar och i rabatter med perenner, där den fungerar som ett skyddande täcke. Tänk på att en gräsmatta täckt av blötsnö är extra känslig, så gå inte på gräset i onödan.

Räfsa och skydda

När snön är borta och marken torkat lite kan du försiktigt räfsa bort höstens kvarglömda löv. Men se upp om marken är för blöt, då skadar du gräset. 

Även om vi är många som njuter av vårsolens första strålar, kan ljuset och värmen vara förrädisk. Risken är att växterna vaknar för tidigt, för om det sedan kommer en köldknäpp torkar växterna ihjäl. De kan nämligen inte ta upp vatten medan det är tjäle i jorden. Skydda därför växter som står soligt med säckväv eller fiberduk tills jorden har tinat. 

Malin Hidesäter är projektledare på Blomsterfrämjandet och hennes tips är att börja plantera ut sådant som tål viss kyla, eftersom vädret kan slå om fort. 

– Lökväxter och penséer är klassiska på våren, och de tål några minusgrader, säger hon. 

När jorden har torkat upp tillräckligt kan du börja förbereda kökslandet. Förbättra jorden med gödsel eller kompost och barkmull. Grönsaker som spenat, palsternacka, rädisa och ärter tål kyla bra och kan sås direkt ute, men ta hellre det säkra före det osäkra och invänta att graderna stiger något.

Städa och planera

På våren kan det också vara läge för en storstädning. Smutsiga krukor och redskap kan föra med sig sjukdomar, så gör rent för de nya växterna. 

– Tänk också igenom vad du vill med din trädgård eller balkong. Ska du vara hemma eller resa bort? Vill du tillbringa semestern på knä i en rabatt, eller vill du ha odlingar som sköter sig själva? Utgå från dig och din tid, tipsar Malin Hidesäter. 

För den med en liten balkongen eller terrass är det en bra idé att utnyttja höjden. Placera krukor på hyllor, i amplar eller i odlingslådor som staplas på varandra. 

– Mobila växter som kan flyttas runt tack vare krukor på hjul är också perfekt! Större kärl är bra för att växterna inte ska torka ut. Plantera olika höjder, någon klättrande växt, och blanda ätbara och blommande växter. Blanda in basilika, persilja och andra kryddor som gröna inslag i blomsterlådan, säger Malin Hidesäter. 

Har du äppel- eller päronträd på tomten, och missade att beskära dem förra året? Då kan det vara bra att göra det nu. Du kan också börja rensa ogräs, ju tidigare du kommer igång desto bättre, eftersom de har en förmåga att sprida sig snabbt.

I april är det dags att förså inomhus. Börja med värmedyrkande grönsaker, t ex pumpa, broccoli, squash, sallat och gurka. Låt de växa till sig i små krukor i ett varmt och soligt fönster innan du planterar ut dem i  stora krukor eller i trädgårdslandet. Köp också kryddor, chili och tomater i små plantor och låt dem växa till sig i ett ljust fönster. Dessa kan du plantera ut framåt sommaren. 

Malin Hidesäters tips för en lättskött trädgård

  • Köp småplantor med Flitiga Lisa, tomat, chili eller kryddor. Låt dem växa på sig inomhus i soliga fönster tills värmen stigit. 
  • Samla blommor och växter i krukor, grupper och “öar” på altanen. Har du allt på samma plats blir det lättare att vattna. 
  • Investera i fina krukor, redskap och en fin vattenkanna. 
  • Pallkragar är perfekta för köksträdgården. Du har allt på samma ställe och är lätt att hålla fint och fräscht. 
  • Ont om plats? Jobba på höjden med amplar, klängväxter och planteringslådor som staplas på varandra.

Fler tips för säsongen hittar du på Blomsterfrämjandet.se