Låt färgsprakande, svenskodlade penséer, krokus och andra lökväxter starta upp våren! Expert Jenny Nilsson ger oss sina bästa råd.
– Penséer är ett bra tips för tidig vår. Vill du ha extra tåliga penséer, fråga inte bara om blommorna är svenska utan också om de är kallhusodlade, det är det inte alla som är. Är de kallhusodlade kan du ställa ut dem redan innan snön försvunnit. Var inte rädd för lite köldknäppar, det tål de, tipsar Jenny Nilsson, trädgårdsmästare på Dammstorps Handelsträdgård i Malmö.
En annan blomma som passar extra bra under tidig vår är tusensköna – som också benämns bellis – en småblommig robust prydnadsväxt i röda och vita nyanser.
– Både tusensköna och penséer kan du med fördel plantera ut i din rabatt efter blomning så kan den blomma lika fint nästa år, säger Jenny Nilsson.
På Blomsterfrämjandet finns många bra tips för dina första utearrangemang. När det är kallt är det viktigt att avhärda växterna och det betyder att de långsamt ska vänja sig vid den kalla utomhustemperaturen. Så börja med att ta in växterna på natten och efter ett par dagar kan du börja låta dem vara ute även nattetid.
Blommor som tål frost
När det fortfarande är några minusgrader på natten kan du satsa på lökväxter som till exempel pärlhyacinter, tulpaner, snödroppar, kungsängsliljor, krokus, narcisser, vintergäck, våriris och balkansippor. De här växterna tål också frost: Penséer, julrosor, gyllenlack, ranunkel, toffelblomma och jordnäva samt en del gröna växter som plättar i luften och murgröna samt kryddväxter som rosmarin, timjan och salvia.
Fler tips:
Blanda lökväxter och ettåringar i samma kruka
– När lökväxterna vissnat kan du lätt byta ut dem. Men om ettåringarna har vuxit till sig och brett ut sig kan det också räcka med bara dem, tipsar Jenny.
Att plantera när värmen kommer
– Så fort frostrisken är över kan du plantera de tåligare plantorna, så som pelargoner, margaritor, petunior och fuchsior i olika urnor, krukor och amplar.
Glöm inte syrenerna!
– I maj blommar syrenerna och finns det något finare än att plocka några kvistar och ha i en vas ute på verandan?
Tips! Svenska prydnadsväxter är ofta märkta med Svenskt sigill.
Läs mer hos Blomsterfrämjandet