Använd hela örten – 7 bra knep!

Har du fått en halv kruka örter över? Eller har du krukor med mest bara stjälkar kvar? Eller en ört som råkat bli lite hängig? Här är 7 tips för att använda dina örtrester!

Örtsalt
Du anar inte hur enkelt det är att njuta av ett smakrikt och alldeles hemmagjort örtsalt, med noll procent tillsatser. Mixa eller mortla ihop örtresterna med en halv deciliter havssalt, en halv citron och en pressad vitlöksklyfta tills det är alldeles finhackat. Bre ut röran tunt på en ren bricka eller fat och låt torka. Låt stå i en liten skål på matbordet eller vid spisen.

Frysta kuber av örtolja
Hacka dina örtrester grovt, eller riv sönder för hand. Fördela örterna i en iskubsform. Häll ner olivolja i kuberna, täck för med plastfolie eller fryspåse – ställ in i frysen. Piffar till vilken maträtt som helst med härlig örtsmak, bara att ta fram en kub ur frysen vid behov! Passar till så väl kötträtter som pasta, soppor och grytor.

Pesto (inte bara på basilika!)
Som bekant görs en traditionell pesto av färsk basilika. Variera din vanliga pesto med andra örter, lite annorlunda men minst lika gott. Du kan till exempel byta ut basilikan mot persilja, parmesanosten mot prästost, pinjenötterna mot hasselnötter och olivoljan mot rapsolja. Voilà, så har du en pesto gjord på svenska råvaror. Eller varför inte blanda ut en halv basilika med gräslök?

Örtsmör
Hacka örtresterna, inklusive de späda stjälkarna från örtkrukan, fint och vispa ihop med rumsvarmt smör och gärna vitlök. Salta lite och krydda med dina favoritkryddor. För dig som gillar stark mat – chili. För ett smör som är extra gott till fisk – en skvätt citronjuice. Möjligheterna är många, och det är nästan omöjligt att misslyckas.

Örttäcke för fisk i ugn
En räddare i nöden för barnfamiljen som har fastnat i fiskpinneträsket! Det här blir som en enklare panering, men laddad med ljuvlig örtsmak. Hacka dina örtrester med en deciliter ströbröd eller panko och någon matsked olivolja och riv ner zesten från en ekologisk citron. Smaka av med salt. Lägg fisken i en smord panna och bred på örtröran över, in i ugnen tills örttäcket har fått lite färg och fisken är klar. Bränner din ugn lite för mycket ovanifrån kan du täcka över fisken med folie när örttäcket har fått lagom färg, så kan den ligga kvar i ugnen tills fisken är färdig. En skvätt citron efter behag vid servering, och middagen är räddad.

Gremolata
Har du fått rester av persilja är det bara att gratulera. En klassisk gremolata görs av ingredienser som är vanligt att ha hemma: en vitlökslyfta, zesten från en citron och så mycket persilja. Hacka persiljan riktigt fint, blanda med pressad vitlök och riven citronzest. Tar med fördel fisken, pastan eller kycklingen till nya höjder.

Bevara örter i smart ziplockpåse
Vill du bara bevara örterna rätt och slätt? Det här är smartaste hemmatricket! Mixa örterna, lägg in i en ren ziplockpåse. Platta till den så luften släpps ut, dra igen påsens lilla dragkedja och frys in. När du behöver örten tar du bara fram påsen ur frysen och bryter av önskad mängd. Den som spar, hen har!

Läs mer hos Örter och Sallat.