Sommelier Mischa Billings svenska tomatfavoriter

Sommeliern Misha Billing har gjort sig känd i tv-programmet "Sveriges mästerkock" för sitt fina sinne för smaker. Hon ser många fördelar med svenska tomater: "Tomater sätter igång min kreativitet!"

Vad tycker du är det mest intressanta när det gäller tomater och smaker?

– Hur balansen och strukturen i smaken är uppbyggd mellan sötma, friskhet, syrlighet, aromer och mognad.

Tomater är indelade i grupper efter storlek och form. Fungerar den indelningen även ur ett smak- och användarperspektiv, eller skulle det vara bra med någon ytterligare form av gruppering?

– Önsketänkande är om det skulle kunna gå att ange mognadsgraden på tomaten. Smaken, upplevelsen och vad du kan göra med tomaten beror mycket på var i mognadsprocessen tomaten befinner sig. Ju yngre – desto friskare och skarpare smak, ju mer mogen – desto sötare och rundare smak.

Tomater och vin – hur fungerar det ihop?

– Det är helt avgörande hur tomaten ska ätas. Till en klassisk caprese en varm sommardag tänker jag ett glas svalt vitt vin eller ett glas rosévin. För en höstgryta med tomater kryddad med örter och lök, som fått koka länge, och som äts tillsammans med kött är ett rött vin på sin plats.

Vilka är dina favoriter bland de svenskodlade tomatsorterna?

– Jag har provat igenom ett 30-tal av de svenskodlade sorterna. Av de jag har provat har jag fått massor av nya favoriter men de som överraskat mig mest och som verkligen satt igång min kreativitet när jag smakat på dem är Tomawak, Tomatoberry, Lemonade samt Amarillo. Vidare tycker jag att den klassiska Pärltomaten är helt briljant.

Vilka är de olika tomatsorternas bästa användningsområden?

– Tomawak, med sin fasthet i köttet och mjuka runda smak, vill jag göra en tomatcarpaccio på. Tunna skivor av Tomawak serveras med en klassisk senapsdressing, salt, peppar, tunna skivor parmesan och nötig ruccolasallad.

Tomatoberry med sin älskliga hjärtform och friskhet, som smakar hallon och jordgubbar, vill jag dela på mitten och lägga på en skiva nybakad kavring som bretts med riktigt gott smör, och en nypa flingsalt.

Lemonade är den som överraskade mig mest med sina smaker av mogna citrusfrukter och med sin fantastiska gröngula färg. En tomat som inte är som någon annan tomat varken i utseende eller smak. Perfekt för att lyfta friskheten till ugnsbakad fisk eller i en matig sallad. Jag tänker prova att göra en het chutney på just Lemonade.

Amarillo är som att äta en aprikos med smak av mogen söt tomat. Den ser till och med ut som en aprikos med sin ovala form och orangea färg. Söt, rund smak med lång fin eftersmak av aprikos, fast friskare. Att göra en caprese med mozzarella, basilika, olivolja, salt och peppar på den, känns som ett måste. Eller bara rakt upp och ner en skål Amarillo bredvid solstolen och så får de slinka ner som snacks tillsammans med en bra bok!

Ser du några trender när det gäller användningen av tomater?

– En stark trend är att det verkar bli fler och fler olika sorter, färger och former. En annan lika stark trend är att kunskapen om hur man vill att den tomat man köper ska smaka ökar. Samt att vi idag har en trend som pekar mot att vi äter allt mer grönsaker, och då är tomat en viktig basvara.