Tomatflarn med sardeller

Dill och friterad kapris sätter sting på den här rätten.

Tomater, sardeller, kapris och färskost blir fina smaker på smördegsflarn. Recept för cirka 10 portioner.

Recept: Malin Söderström

Ingredienser

  • 400 g kavlad smördeg
  • 500 g tomater, t ex av sorten Proudesse
  • 2 klyftor vitlök
  • Salt och svartpeppar
  • 10 sardellfiléer
  • 1⁄2 dl färskost
  • 10-20 små fasta tomater, t ex av sorten Sungreen
  • 3 msk friterad kapris
  • Gör så här

  • 1. Skär smördegen i 10 rektangulära bitar.
  • 2. Lägg på bakplåtspapper och ställ kallt ett tag innan smördegen bakas gyllenbrun under press på 180 grader.
 Skölj tomaterna och dela i grova bitar, rosta i ugnen på ca 220 grader i ca 15 minuter med tunt skivad vitlök, salt och peppar direkt från kvarn.
  • 3. Lägg i sil och låt vätskan rinna av (tips: spara den, god att servera till annat!)
  • 4. Mixa tomaterna med sardellerna och färskost.
  • 5. Smaka av med eventuellt salt och svartpeppar.
  • 6. Bred ett rejält lager av tomaten på smördegsflarnen.
  • 7. Skölj de små tomaterna och skiva så tunt det går och lägg av både gröna och röda tomater på flarnet.
  • 8. Lägg på tallrik och toppa med dill och friterad kapris.