Odlingssäsongen närmar sig med stormsteg och längtan efter vårens primörer är stor hos många. Som en uppvärmning inför frösådden kan du börja med groddar redan nu! Att odla sina egna groddar är enkelt och ett snabbt sätt att få något grönt på tallriken – året om. Dessutom är de fullproppade med näringsämnen.
Lovisa Gibrand från groddföretaget Sproutly guidar oss till de bästa smakerna i groddjungeln.
– Skott är groddar som har fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i ivrig sökan efter solljus. Med hjälp av solljuset utvecklar skotten gröna blad. Skott klipps sedan av från sin rot/ärta/lins/frö. Skott kan odlas på plan yta, i jord eller på fuktigt hushållspapper.
Hur lång tid tar det att odla groddar och skott?
– Det tar bara ett par dagar – allt från tre till sex. Vissa sorter går lite snabbare. Böngroddarna vill man inte ha för långa, så dem kanske man bara vill ha i tre dagar. Broccoli däremot tar lite längre tid, kanske närmare sex dagar. Skott tar tio dagar till två veckor på sig.
Man glömmer ofta hur lätt det är att odla groddar! Men det är enkelt att ha färskt grönt tillgängligt hemma året om. Så våga prova, det går inte att misslyckas. Allt du behöver är vatten och frön.
Ska groddar odlas i solljus eller mörker?
– Egentligen spelar det ingen roll. Vissa groddar kan bli lite beskare om de står i direkt solljus. Odlar man dem i direkt mörker får de väldigt lite färg. Men så fort de kommer ut i ljuset blir de gröna och fina i färgen.
Hur länge håller groddar i kylskåpet?
– Groddar som förvaras i kylskåp håller generellt i en vecka. Vissa kan klara sig i två veckor. Det viktiga är att groddarna inte får vara blöta när de läggs i kylen och se till att du lägger dem i en sluten förpackning.
Vilka är dina favoritgroddar?
– Min favorit är vitlöksgroddarna! Smaken på groddarna är lite mildare än själva vitlöken. Men det är väldigt gott att blanda dem med alfagroddar, annars kan det bli lite starkt. Det är en utmärkt blandning att ha på mackan.
Läs mer om hur du odlar groddar på Sproutlys groddskola.
Bakom Sproutly står groddföretaget Munkagrodden, ett familjeföretag som har odlat och levererat groddar sedan 1992 och idag är Sveriges största groddodlare.