Smakguide: De här groddarna ska du välja

Odlingssäsongen närmar sig med stormsteg och längtan efter vårens primörer är stor hos många. Som en uppvärmning inför frösådden kan du börja med groddar redan nu! Att odla sina egna groddar är enkelt och ett snabbt sätt att få något grönt på tallriken – året om. Dessutom är de fullproppade med näringsämnen.

Lovisa Gibrand från groddföretaget Sproutly guidar oss till de bästa smakerna i groddjungeln.

Vad är skillnaden mellan groddar och skott?

– En grodd är ett frö som har börjat gro. För att ett frö ska börja gro behövs bara vatten. En svans tar sig sedan ut genom fröskalet och söker efter något att växa fast i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga som ett resultat av sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter du hela grodden, både frö och svans.

– Skott är groddar som har fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i ivrig sökan efter solljus. Med hjälp av solljuset utvecklar skotten gröna blad. Skott klipps sedan av från sin rot/ärta/lins/frö. Skott kan odlas på plan yta, i jord eller på fuktigt hushållspapper.

Hur lång tid tar det att odla groddar och skott?

– Det tar bara ett par dagar – allt från tre till sex. Vissa sorter går lite snabbare. Böngroddarna vill man inte ha för långa, så dem kanske man bara vill ha i tre dagar. Broccoli däremot tar lite längre tid, kanske närmare sex dagar. Skott tar tio dagar till två veckor på sig.

Man glömmer ofta hur lätt det är att odla groddar! Men det är enkelt att ha färskt grönt tillgängligt hemma året om. Så våga prova, det går inte att misslyckas. Allt du behöver är vatten och frön.

Ska groddar odlas i solljus eller mörker?

– Egentligen spelar det ingen roll. Vissa groddar kan bli lite beskare om de står i direkt solljus. Odlar man dem i direkt mörker får de väldigt lite färg. Men så fort de kommer ut i ljuset blir de gröna och fina i färgen.

Hur länge håller groddar i kylskåpet?

– Groddar som förvaras i kylskåp håller generellt i en vecka. Vissa kan klara sig i två veckor. Det viktiga är att groddarna inte får vara blöta när de läggs i kylen och se till att du lägger dem i en sluten förpackning.

Vilka är dina favoritgroddar?

– Min favorit är vitlöksgroddarna! Smaken på groddarna är lite mildare än själva vitlöken. Men det är väldigt gott att blanda dem med alfagroddar, annars kan det bli lite starkt. Det är en utmärkt blandning att ha på mackan.

Läs mer om hur du odlar groddar på Sproutlys groddskola.

Säsongensbästa

Lovisas topp 10: Välj rätt groddar till maten

  1. Mungbönor. Väldigt lätt att grodda, billig, bra bas i sallad och i bröd! Även väldigt nyttig grodd, innehåller det spännande ämnet b-17.
  2. Linser. God smak. Bra som bas i sallad! Blanda gärna med mungbönor, ärtor eller adukibönor.
  3. Bovete. Otroligt nyttigt. Bra basmat att äta varje dag. Fungerar utmärkt i gröt, bröd, biffar och pannkakor. Innehåller vattenlösliga fibrer och är naturligt glutenfritt och odlas i Sverige.
  4. Alfalfafrön. Klassiskt tillbehör till maten med frisk smak. Blanda med kålsorter och/eller rädisor.
  5. Ärtor. Ärtskott känner ni alla till. Friska och vackra! Mycket lätta att odla som skott. Fungerar bra med både gråärt och grön ärta.
  6. Solrosskott. Väldigt god och unik smak. Passar perfekt i sallad. Mycket nyttiga, rika på klorofyll.
  7. Broccoli eller grönkål. Nyttiga groddar som innehåller 10 – 100 gånger mer sulforafan jämfört med vanlig broccoli (potent antioxidant) enligt studie. Lite känsligare frön, vattna inte för ofta eller för sällan.
  8. Rädisa. Pepprig och tydlig rädissmak. Somliga älskar dem, andra inte. Gillar du rädisor är detta en sort att köra på.
  9. Lökgroddar. Exklusiva groddar. Lite dyrare, men väldigt god smak. Går att blanda i alfalfafrön efter 4 dagars groddning.
  10. Bockhornsklöver. Denna frösorter är mycket enkel att odla och blir färdig på bara tre dagar. Grodden får en lätt besk smak som påminner om curry. Den kan med fördel blandas ut i olika fröblandningar, cirka 30 procent.

Bakom Sproutly står groddföretaget Munkagrodden, ett familjeföretag som har odlat och levererat groddar sedan 1992 och idag är Sveriges största groddodlare.